Több amerikai város azt szeretné, ha Trump bevándorlási rendeletének felfüggesztése érvényben maradna

Külföld, 2017.02.18

Több mint háromtucat amerikai város közös ügyvédet bízott meg, hogy nyújtson be folyamodványt az illetékes szövetségi bírósághoz a Donald Trump elnök bevándorlási rendeletét felfüggesztő bírói döntés érvényben tartására.  

Több város - köztük Philadelphia, New York, Chicago, Minneapolis, San Francisco, Oakland, Los Angeles - Zachary Cartert, New York város főjogászát bízta meg a folyamodvány benyújtásával.

Carter és főtanácsadója, Susan Greenberg a petícióban azzal érvel, hogy a hét, muzulmán többségű országot érintő átmeneti beutazási tilalom kárt okoz az amerikai városok gazdasági és kulturális életének, sőt, a városok biztonsági helyzetét is rontja, gyengítve a városvezetők terrorellenes erőfeszítéseit. A többi között azt is leszögezik, hogy a csak pár napig érvényben volt elnöki rendelet "diákokat hozott nehéz helyzetbe, családokat szakított szét, utazásokat és kereskedelmi tevékenységet állított le, félelmet keltett a lakosok és a látogatók körében, valamint a türelmetlenség és bizalmatlanság üzenetét közvetítette". A beadványban leírtak szerint "az idegengyűlölet és a vallási türelmetlenség különösen ártalmas azoknak a városoknak, ahol türelemre és befogadásra építkeznek". A dokumentum példaként New York városát hozza fel, ahol nyolcmillió lakos közül mintegy három millióan külföldön születtek. A városban, becslések szerint, 27 ezer olyan ember él, aki az elnöki rendeletben megnevezett hét ország valamelyikéből származik.

A folyamodványt pénteken nyújtották be. Kedden tartja ugyanis a meghallgatást az a seattle-i fellebbviteli bíróság, amely dönt arról, hogy érvényben hagyja-e az elnöki rendelet felfüggesztését, vagy sem.

A vitatott elnöki rendeletet január 27-én adta ki Donald Trump, ám egy seattle-i bíró felfüggesztette, majd egy fellebbviteli bíróság érvényben hagyta a felfüggesztést. A kormányzat azonban nem fordul további fellebbezési kérelemmel a legfelsőbb bírósághoz. Trump elnök csütörtöki sajtókonferenciáján bejelentette: a jövő héten új rendeletet tesz közzé a beutazások szabályozására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!