Több ezren tüntettek Kijevben, a belváros több utcáját lezárták

Külföld, 2016.11.15

Több ezren tüntettek Kijevben kedden a különböző megélhetési nehézségek ellen tiltakozva, s bár a tömegmegmozdulás kora este véget ért, az ukrán rendőrség még egy hétig fenntartja a megerősített biztonsági óvintézkedéseket a belvárosban.

A kijevi vezetés állítása szerint a megmozdulás mögött Moszkva áll, amelynek célja az ukrajnai helyzet destabilizálása.

A kijevi rendőrség közlése szerint délre összesen mintegy hatezer tüntető gyűlt össze több különböző helyszínen a belvárosban. A hírforrásokban megjelent becslések szerint több mint háromezren tüntettek a parlament épülete előtt, de demonstrálók álltak a nemzeti banknál és az elnöki hivatal előtt is. Helyszíni beszámolók szerint a jegybanknál tüntetők a bankbezárások miatt elvesztett betétjeikért kártérítést követeltek, továbbá Valerija Hontarjeva jegybankelnök lemondását. A betétesek kártérítéséről az ukrán parlament éppen kedden fogadott el törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy az időközben bezárt Mihajlovszkij bank által megkárosított betétesek az állami garanciaalapból kapjanak kártérítést, így napok óta tartó tüntetésük részben okafogyottá vált.

Egyes tüntetők azt mondták újságíróknak, hogy a rezsiköltségek növekedése, mások pedig azt, hogy a kenyér árának emelkedése miatt vonultak utcára. Egy helyi újságíró a Facebook-oldalán azt állította, hogy a tüntetésen való részvételért 125 hrivnyát (mintegy 1400 forintot) ajánlanak a "szervezők", ezt azonban több demonstráló a jegybanknál tagadta.

A hatóságok több utcát lezártak, több helyen fémdetektoros kapukat állítottak fel. A rendfenntartásra körülbelül ötezer rendőrt és nemzeti gárdistát vezényeltek ki. Miután a demonstrációk befejeződtek, a lezárt utakon újra megindulhatott a forgalom. A kijevi rendőrfőnök azonban egy tévéinterjúban azt mondta, a megerősített biztonsági intézkedéseket november 22-ig fenntartják a fővárosban, így maradnak a központban felállított fémdetektoros kapuk is, mert addig minden napra bejelentettek náluk tömegmegmozdulást.

Komolyabb atrocitás kedden nem történt. Néhány ember fennakadt a detektoros kapuknál engedéllyel tartott önvédelmi lőfegyverrel, amelyeket a rendfenntartók nem koboztak el tőlük, csak nem engedték be őket a demonstrációk helyszíneire. Sajtóforrások napközben azt jelentették, hogy a nemzeti banknál mintegy 30 embert őrizetbe vettek, mert szeszes italt osztottak a demonstrációra érkezőknek.

Szintén a Facebookon posztolt ki egy helyi újságíró videofelvételt arról, miszerint több tucatnyi, a Majdan-tüntetésekről jól ismert, úgynevezett "tyitusko", azaz sportos öltözetű fizetett provokátor gyülekezik a kormány épületének környékén.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) előzetesen figyelmeztetett: Oroszország provokációkra készül Ukrajnában, amelyeknek az a célja, hogy előre hozott parlamenti választásokat kényszerítsen ki. Az SZBU előre jelezte, hogy az akciót november 15-én tervezik megkezdeni.

Az SZBU nemrég közölte, olyan dokumentumok jutottak a birtokába, amelyek szerint "hajtókar" fedőnéven az ukrajnai helyzet destabilizálására irányuló terv készült Moszkvában, és ezt novemberben készülnek elindítani. Ez egybeesik azokkal az információkkal, amelyeket egy ukrán hackercsoport hozott nyilvánosságra a múlt hónap végén. Egy magát CyberJuntának nevező ukrán hackercsoport állt elő azzal, hogy sikerült feltörnie Vlagyiszlav Szurkovnak, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójának e-mail-fiókját, s ebben ők is találtak az említett "hajtókar" fedőnevű tervről szóló levelet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!