TV műsor

Török kormányszóvivő: az alkotmánybíróság átlépte a törvényes határt a két újságíró szabadlábra helyezésekor

Külföld, 2018.01.12

A török alkotmánybíróság átlépte az alkotmány és a törvények szabta határt, amikor csütörtökön elrendelte két bebörtönzött török újságíró szabadlábra helyezését - írta Bekir Bozdag török kormányszóvivő pénteken a Twitteren.

Bozdag bejegyzéseiben kiemelte: egyéni jogorvoslati kérelmek elbírálásakor az alkotmánybíróság nem viselkedhet fellebbviteli bíróságként, és nem is hozhat olyan jellegű döntést. Ebben az esetben az alkotmánybíróság a bűncselekmény létrejöttét és a per bizonyítékait is felülvizsgálta - mutatott rá a kormányszóvivő.

A török alkotmánybíróság jogsértésre hivatkozva csütörtökön elrendelte Sahin Alpay és Mehmet Altan szabadlábra helyezését, de néhány órával később az illetékes török büntető törvényszék az alkotmánybíróság határozatának tükrében ismét megvizsgálta a két újságíró ügyét, és úgy döntött, továbbra is fenntartja vizsgálati őrizetüket. Az alkotmánybíróság a fogvatartottak egyéni jogorvoslati kérelmének elbírálása után döntött szabadlábra helyezésük mellett.

Abdullah Gül, az előző török államfő, a péntek déli muzulmán ima után Isztambulban újságíróknak úgy nyilatkozott: "én köztársasági elnökként és azt követően is mindig azt mondtam, hogy mind az igazságosság, mind Törökország imázsa szempontjából az a helyes, ha az újságírók szabadlábon védekeznek. Ma is ezen a véleményen vagyok."

Alpayt és Altant a 2016. július 15-ei puccskísérlet után indult átfogó tisztogatások keretében helyezték előzetes letartóztatásba.

Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát teszi felelőssé az összeesküvésért. Ő viszont tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. A BirGün török ellenzéki napilap csütörtöki beszámolójában közölte: Alpayt azzal vádolják, hogy írásaiban puccsra hívó üzeneteket fogalmazott meg és rossz hírben tüntette fel a kormányt, Altant pedig azzal, hogy terrorszervezet tagjaként megpróbálta megdönteni az ország vezetését.

Alpay korábban a Gülen-mozgalomhoz kötődő legnagyobb napilapnál, a Zamannál dolgozott, amelyet a puccskísérletet követően bezárattak.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a közelmúltban kijelentette, hogy a terrorizmus "nem magától terem", "kertészei" a vezércikkírók, véleményvezérek. "Ezek a kertészek azok, akiket az emberek gondolkodónak tekintenek. Az újságjaikban megjelenő vezércikkeikkel öntöznek. Egy napon pedig terroristaként jelennek meg az ember előtt" - fogalmazott Erdogan, aki egyúttal a sajtószabadság éllovasának nevezte országát.

Törökországban a 2016-os puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében száznál is több újságírót helyeztek előzetes letartóztatásba, és megannyi sajtóorgánumot arra hivatkozva, hogy terrorista propagandát terjesztenek. Törökország ugyanis terrorszervezetnek nyilvánította Gülen mozgalmát.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!