Török puccskísérlet - Elfogatóparancsot adtak ki több tucat korábbi titkosszolgálati alkalmazott ellen

Külföld, 2017.09.12

Elfogatóparancsot adtak ki kedden Törökországban a nemzeti hírszerzés (MIT) 45 korábbi alkalmazottja ellen azzal a gyanúval, hogy tagjai a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatnak - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A hatóságok körözést adtak ki az egykori titkosszolgálati dolgozókkal kapcsolatban álló további 18 ember ellen is, akik szerintük a terrorszervezetnek nyilvánított gülenista mozgalom belső köreihez tartoznak. A MIT érintett alkalmazottait már a puccskísérlet után elbocsátották.

A 21 török tartományra kiterjedő rajtaütések során eddig 9 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Törökországban a 2016-os hatalomátvételi incidenst követően rendkívüli állapotot vezettek be. A kormány azóta törvényerejű rendeletekkel irányítja az országot, és több mint 111 ezer állami alkalmazottat menesztett, legalább 32 ezret pedig felfüggesztett állásából. Egy augusztus végi intézkedés a nemzeti hírszerzést Recep Tayyip Erdogan elnöki hivatala alá rendelte, és ennek értelmében a titkosszolgálat vezetője helyett az államfő elnököl majd a MIT koordinációs tanácsának ülésein.

A törökországi tisztogatások nem csak közvetlenül a puccsistákat, de Gülen támogatóit is sújtják. Az Európai Unió több vezető politikusa szerint Erdogan megtorlása túlzó, az államfő hatalmának központosítására használja fel a történteket és ezáltal egyre inkább távolodik az európai értékektől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!