Tovább korlátozta a román parlament a szerencsejáték-szervezéssel foglalkozó cégek működését

Külföld, 2024.04.09

További szűkítik Romániában a szerencsejáték-szervezéssel foglalkozó cégek mozgásterét: miután tavaly ősszel egy sürgősségi kormányrendelet adózási feltételeiket szigorította, kedden - a kormányrendelet parlamenti megerősítése alkalmával - a képviselőház kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről.

Alfred Simonis ügyvivő házelnök szerint a gyorsított eljárással elfogadott módosítás révén a "legjobb ügyvédekkel dolgozó" szerencsejáték-ipar elszenvedte az első nagy vereséget a román parlamentben. A lépést ugyanakkor tesztnek is szánják, és a következő időszakban további szigorításokat is terveznek - tette hozzá.

"Ez az iparág sok rosszat tesz Romániának, sorsokat, családokat tesz tönkre, szakít szét, emberek halnak meg egyesek kapzsisága miatt" - idézte az Agerpres hírügynökség a szociáldemokrata politikust.

A Hotnews.ro hírportál felidézte: Marcel Ciolacu kormányfő nyolc hónapja tett ígéretet arra, hogy kitiltja a településekről a játéktermeket, de a kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) hónapok óta nem tudott megegyezni az új szabályozásról, az októberben elfogadott sürgősségi kormányrendelet pedig csak adózási szigorításokat tartalmazott.

A keddi ülésen a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) felszólalói azzal vádolták a kormányoldalt, hogy valójában összejátszik a szerencsejáték-iparral, és érthetetlennek nevezték, miért csak a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről tiltják ki a "félkarú rablókat".

A kihirdetésre váró jogszabály azt a - tavaly október óta már hatályos - sürgősségi kormányrendeletet módosítja, amely egyebek mellett (az adóbevételek Romániában tartása érdekében) előírta, hogy csak olyan vállalkozások működését engedélyezik a román szerencsejáték-piacon, amelyeket Romániában vagy az Európai Gazdasági Közösség országaiban jegyeztek be, és amelyeknek van romániai székhelyük.

A rendelet betiltotta a romániai játéktermekben alkoholos italok forgalmazását, és a bárokban sem lehet azóta nyerőgépeket elhelyezni. A kedden kiegészített új szabályozás a szerencsejátékok reklámozását is korlátozza, a jogszabály előírásainak megszegését pedig 200 ezer lejig (16 millió forint) terjedő bírsággal sújtja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!