További együttműködést vár a török sajtó az EU-val Angela Merkel látogatása után

Külföld, 2016.02.09

Törökország és az Európai Unió további együttműködésének fontosságát fejezte ki a keddi török sajtó a német kancellár előző napi ankarai látogatását követően.

Az újságok kezdőlapjain sok esetben közvetlenül egymás mellett szerepeltek az Égei-tengeren hétfőn elsüllyedt két menekültcsónakról, valamint az Angela Merkel és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök találkozójáról szóló beszámolók.

A cikkek összekapcsolását érzékletes képek is segítették az olvasók számára: az egyik helyen a parti őrség munkájáról és a letakart holttestekről szóló felvételeket, a másik helyen az egymással kezet szorító politikusokról készült fotókat láthatták.

Az újságok kiemelték, hogy az események egy időben történtek. Nagy hangsúlyt fektetett a sajtó a tengerbe fulladt gyermekek nagy számára. Több lap szerint Európa csak nézi, ahogy emberek halnak meg.

Az Aksam című napilap nevetségesnek nevezte azt a 3 milliárd eurós uniós támogatást, amelyet Törökország a területén élő menekültek számára használhat fel. Az újság rámutatott, hogy Németország 21 milliárd eurót tervez költeni az idén a migránsaira, és az összegből csak Észak-Rajna-Vesztfália tartománynak - ahol 104 ezer bevándorló tartózkodik - 3,3 milliárd euró jut.

Merkel azért utazott Ankarába, hogy a Törökországon keresztül Nyugat-Európába irányuló migránsáradat csökkentésének módozatairól tárgyaljon. A német kancellár és Davutoglu tíz közös lépésből álló egyezményt fogadott el.

A menekültek többsége veszélyes úton, az Égei-tengeren keresztül próbál eljutni Törökországból Görögországba, ahonnan a szárazföldön megy tovább Nyugat-Európába. A német kancellárra hazájában belpolitikai nyomás nehezedik a menedékkérők számának csökkentése érdekében. Tavaly több mint egymillió migráns érkezett Németországba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!