Trócsányi László: az EP balliberális többsége bizonyítékok nélkül mond ítéletet egyes országokról

Külföld, 2024.01.23

Az Európai Parlament balliberális többsége politikai mérlegelés alapján, mindennemű bizonyíték nélkül, valódi érvek sorolása nélkül, egyfajta bíróságként hoz döntéseket, mond politikai ítéletet egyes országokkal kapcsolatban - jelentette ki Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben kedden.

Trócsányi László, a The European Conservative című folyóirat jogállamiság témájában tartott rendezvényén elmondott beszédben aláhúzta: a magyar igazságszolgáltatási rendszer mindenben megfelel az európai szabványoknak. Az igazságügyi eredménytáblában a magyar igazságügy és magyar igazságszolgáltatás jó eredményeket hoz.

A politikus az Európai Parlament múlt héten tartott strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, az Erasmus és a Horizont uniós programok 2021-2027-es végrehajtásáról szóló jelentésével kapcsolatban közölte: az említett uniós programok estében az EP többsége megfosztotta a magyar kutatókat és fiatalokat - szavai szerint - "mindennemű indokolás nélkül vagy hamis indokokra hivatkozva" a programban való részvételtől.

"Miről szól Európa? Arról, hogy a fiatalok tudjanak egymással kapcsolatot kialakítani, tanuljanak egymástól. Tehát pont Európától fosztották meg őket" - fogalmazott.

Trócsányi László felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte az uniós parlament döntését, holott - mint kiemelte - sem az Erasmus, sem a Horizont program nem érinti az Európai Unió költségvetését. A magyar részvétel tehát az unió pénzügyi érdekeit semmilyen körülmények között sem veszélyezteti - hívta fel a figyelmet. Szavai szerint szégyen, hogy a júniusi európai parlamenti választások előtt az EP plénuma egy ilyen döntést meghozott. A döntést az a félelem motiválta, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Európában másutt is meg fognak erősödni a jobbközép politikai pártok, és az, hogy ez rájuk milyen következményekkel járhat - emelte ki.

A jogállamiság fogalmával kapcsolatban az EP-képviselő azt mondta: a joghoz kötöttség rendkívül fontos. "Az azonban, amit a politikusok más országokról mondanak, az a jogállamisági fogalom, amit a politikusok használnak, messze távol áll attól, amit a jogtudománynak a képviselői a XIX. századtól kezdődően kidolgoztak, és amit mi tanítunk az egyetemen" - tette hozzá beszédében Trócsányi László.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!