Trump-béketerv - Borrell: az Egyesült Államok javaslata lehetőséget nyújt az izraeli-palesztin konfliktus tárgyalásos rendezésére

Külföld, 2020.01.28

Az Egyesült Államok kezdeményezése lehetőséget nyújt arra, hogy újraindítsák az izraeli-palesztin konfliktus tárgyalásos és életképes megoldására irányuló erőfeszítéseket - közölte Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője a közel-keleti békefolyamattal összefüggésben az Európai Unió nevében tett nyilatkozatában kedden.

Donald Trump amerikai elnök kedden washingtoni sajtótájékoztatóján kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére, amikor a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján felvázolta béketervét.

Borrell nyilatkozata szerint az Európai Unió tanulmányozza és értékeli a javaslatokat, majd ezt követően alakítja ki egységes álláspontját. Az unió továbbra is elkötelezett a két államon alapuló megoldás mellett, figyelembe véve mind a palesztin, mind az izraeli fél jogszerű kívánságait és követeléseit, tiszteletben tartva az összes vonatkozó ENSZ-határozatot és a nemzetközileg elfogadott megállapodásokat.

Az EU felszólítja mindkét felet, hogy politikájuk révén igazolják a kétállami megoldása iránti valódi elkötelezettségüket, mint az egyetlen lehetséges módot a konfliktus lezárására.

Michael Gahler német kereszténydemokrata EP-képviselő, az Európai Néppárt (EPP) uniós parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője ugyanakkor újságíróknak kijelentette, az Egyesült Államok elnökének közel-keleti béketervét részrehajlónak tartja.

A tervben szereplő javaslatok várhatóan nem váltják be a tárgyalásos megoldás iránti várakozásokat. Ezek egyike sem egyezik az EU, illetve a tagállampok politikájával. Az EPP mindazonáltal megvizsgálja a terv részleteit és konzultál az izraeli és palesztin féllel - mondta a néppárti politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!