Trump újraválasztási kampánycsapata nem akkreditálja a Bloomberg hírügynökség munkatársait

Külföld, 2019.12.02

Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampánycsapata nem akkreditálja automatikusan a Bloomberg hírügynökség munkatársait - jelentette be hétfőn kiadott közleményében Brad Parscale, az elnök kampánymenedzsere.

A kampánymenedzser leszögezte: "a Trump-kampány többé nem ad ki akkreditációt a Bloomberg News munkatársainak nagygyűlésekre és más kampányrendezvényekre, miután nyíltan bejelentették elfogultságukat".

Parscale ugyanakkor nem tagadott meg minden akkreditációs lehetőséget, hanem azt hangsúlyozta, hogy egyenként mérlegeli az egyes riporterek akkreditálását és a Bloomberg hírügynökségtől érkező további riportkéréseket is.

A döntés előzménye: amikor november végén Michael Bloomberg milliárdos - aki a többi között a hírügynökségnek is a tulajdonosa - hivatalosan is bejelentette, hogy indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, a Bloomberg News közölte, hogy felfüggeszti a Bloomberg véleményét megfogalmazó névtelen szerkesztőségi állásfoglalások publikálását, továbbá nem jelentet meg oknyomozó riportokat Bloombergről és többi demokrata párti elnökjelölt-aspiránsról. John Micklethwait, a Bloomberg News főszerkesztője azonban azt is közölte: Donald Trump elnökről változatlanul közölnek oknyomozó riportokat.

Donald Trump a hírügynökség döntését az elfogultság bizonyítékának minősítette, s lényegében ezzel érvelt a kampánymenedzsere is.

Amikor Michael Bloomberg 2016 elején fontolgatta, hogy jelöltként beszáll az elnökválasztási kampányba, hírügynöksége washingtoni irodájának vezetője, Kathy Kiely benyújtotta a lemondását. Arra hivatkozott, hogy nem tud tovább dolgozni anélkül, hogy ne követhetné agresszívan Bloomberg kampányát.

Micklethwait főszerkesztő november végi közleménye után Kiely újságíróknak úgy nyilatkozott: "a hírügynökség új szabályzata a politikai újságírókat gyorsírókká minősíti le". Az újságírónő sürgette Bloomberget, hogy teljes mértékben váljon meg a hírügynökségtől, mert ellenkező esetben szerinte aláássa a fáradságos munkával és rengeteg pénzzel felépített hírgyár hitelességét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!