Újabb, Dragneát érintő ügyben vizsgálódik a román korrupcióellenes ügyészség

Külföld, 2018.10.01

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi vizsgálatot indít egy újabb, Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt érintő ügyben, miután a legfelsőbb bíróság hétfőn jóváhagyta egy 2013-ban vádemelés nélkül lezárt dosszié újbóli megnyitását.

A DNA új bizonyítékokra - az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által közzétett jelentésre - hivatkozva érte el a vizsgálat újraindítását a Tel Drum nevű, Teleorman megyei önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalat privatizálása és a vállalat bizonyos állami szerződései ügyében. A feltételezett bűncselekmények idején Dragnea a megyei önkormányzat elnöke volt.

A legfelsőbb bíróság csak részlegesen hagyta jóvá a vádhatóság kérését: az ügyben csak a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálják, a lehetséges vádpontok közül pedig csak a közérdek ellen elkövetett hivatali visszaélés maradt. Elévülés miatt nem kezdhetik újra az eljárást azzal a gyanúval kapcsolatban, hogy a privatizálás során a vállalat értékét szándékosan alulbecsülték.

Ez már a Dragneát érintő negyedik büntetőeljárás. A PSD elnökét két esetben már bűnösnek találta a bíróság - az első esetben jogerősen -, míg harmadik ügy még nem jutott el a vádemelésig.

Dragneát 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen választási csalásra való felbujtás és befolyással való üzérkedés miatt. Priusza miatt a PSD 2016-os választási győzelme miatt már nem követelhette magának a miniszterelnöki tisztséget, ezért azóta a háttérből irányítja a bukaresti kormányt.

Idén júniusban három év és hat hónap letöltendő szabadságvesztést szabtak ki rá hivatali visszaélésre való felbujtásért, és elrendelték korábbi felfüggesztett börtönbüntetése letöltését. Ez az ítélet nem jogerős, a fellebbviteli tárgyalás október 8-án kezdődik.

Dragnea harmadik ügye is a Tel Drum vállalattal kapcsolatos, és szintén az OLAF által észlelt rendellenességeken alapult. A DNA tavaly novemberben közölte Dragneával, hogy egy 2001-ben alakult bűnszövetkezet megszervezésével, hivatali visszaéléssel és uniós támogatások eltérítésével gyanúsítja, s teljes vagyonzárat rendelt el ellene. A gyanú szerint a Tel Drumnak törvénytelenül juttatott romániai és európai uniós közpénzek egy részét elsikkasztották, vagy pártfinanszírozásra fordították.

Dragneának képviselőként mentelmi joga van, de ha ebben a negyedik ügyben is gyanúsítottá válna, a parlament nem akadályozhatja meg a büntetőeljárás lefolytatását, mert a feltételezett bűncselekmény nem törvényhozói mandátumával, hanem korábbi tisztségével kapcsolatos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!