Újabb mandátumot vállalna Oláh Emese alpolgármester Kolozsváron

Külföld, 2024.02.13

Újabb mandátumot vállalna Oláh Emese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott kolozsvári alpolgármester, aki kedden ismertette az eddig elért eredményeket.

Az erdélyi nagyváros vezetésében második alpolgármesteri mandátumát töltő politikus sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az idei romániai helyhatósági választások előtt mindenképp megméretteti magát az RMDSZ önkormányzati képviselőjelöltjeit rangsoroló ülésen. "Az, hogy lesz Kolozsváron magyar alpolgármester vagy sem, attól függ, hányan megyünk el szavazni, hogyan tudjuk felmutatni Kolozsvár magyar lakosságának az erejét" - fogalmazott.

Az MTI kérdésére elmondta: az önálló polgármesterjelöltről még nem született döntés a szövetségben, de ha felkérik, vállalja a jelöltséget, még ha sokak szerint kicsi is az esély a győzelemre.

Mint mondta, az RMDSZ célkitűzése, hogy az idei romániai helyhatósági választások után ismét ötfős frakcióval képviselje a magyarságot a helyi önkormányzati testületben, miután 2020-ban négyfősre csökkent a magyar képviselet.

Oláh Emese a jelenlegi mandátum eredményei között a magyar nyelvű kommunikáció bővítését említette, amit már évek óta kérnek a magyar civil szervezetek a városban, ahol a legutóbbi népszámlálás adatai szerint a magyar közösség a lakosság mintegy 12 százalékát teszi ki.

Elmondta: az önkormányzat által szervezett, támogatott rendezvényeken "egyre láthatóbb" a magyar nyelvű kommunikáció, az új intézményekben - ifjúsági központ, Tűzoltótorony - magyar feliratokat is kihelyeztek. Az önkormányzat fennhatósága alá tartozó vállalatok, például a közszállítási vállalat telefonos applikációi is elérhetők magyar nyelven - mondta.

Kifejtette: ezekkel a magyarok számára is élhetővé teszik a várost, bevezetik a magyar nyelv használatát a közrendezvényeken. "Ezek apróságnak tűnhetnek, de fontos lépések annak érdekében, hogy mi is itthon érezzük magunkat Kolozsváron" - fogalmazott.

Sikerként értékelte, hogy lecserélték a korábbi magyarellenes feliratot a Baba Novac-szobor talapzatáról, mely a magyarokat okolta Mihai vajda (Mihai Viteazul) kapitányának haláláért. A Szabók bástyája előtt álló szobor korábbi feliratának eltávolítását az RMDSZ-frakció kérte, a román közvélemény is kiállt az eltávolítása mellett.

Oláh Emese emlékeztetett: a magyar közösséget megbélyegző többi tábla eltávolítását is kérték, de választási év lévén, nem ígérheti, hogy ez idén megtörténik. "Oda kell figyeljünk arra, hogy az érdekeink ne sérüljenek" - mondta.

Sikernek tartja az egyre tartalmasabb magyar rendezvényeket, például tavaly először a Főtéren tartott március 15-i megemlékezést, melyet idén is ide terveznek. Hangsúlyozta: a Kolozsvári Magyar Napokat az önkormányzat is kiemelt rendezvénynek tekinti, tavaly 630 ezer lejjel (49 millió forint) támogatta, de a magyar történelmi egyházak, kulturális és civil szervezetek is nagyobb támogatást kaptak.

Emlékeztetett: az RMDSZ 2020-ban az Otthonos Kolozsvár programmal kérte a magyar közösség támogatását. Az idevágó vívmányok között említette a Kis-Szamos partjának és több zöldövezetnek a felújítását, szabadidős központok, sportpályák, edzőparkok kialakítását. Hangsúlyozta: a zöld város koncepciót a közszállításban is alkalmazzák, a járműpark fele elektronikus meghajtású, és hidrogén meghajtású járművek bevezetését is tervezik.

Sikeresnek bizonyult az iskolabuszprogram, a diákok és egyetemisták ingyenes utaztatása, de a bölcsőde- és iskolahálózatot is bővítik, számos szociális projektet bonyolítanak le.

A belvárosban szerinte nagy siker a Mária-oszlop visszahelyezése, a többnyelvű tájékoztató táblák felszerelése a műemlék épületekre, mely folytatódik.

Az idei tervek között az egyetlen önkormányzati tulajdonban lévő kolozsvári magyar iskola, a Báthory István Gimnázium két épületének a felújítását, a Kálvária-templom megvilágítását, a Karolina-oszlop felújítását sorolta. Utóbbit I. Ferenc császár és felesége, Karolina Augusta 1817. augusztusi kolozsvári látogatása emlékére állították.

Kolozsvár idei, hétfőn elfogadott költségvetéséről elmondta: a 800 millió eurós büdzsé rekordnak számít a város történetében, az európai uniós finanszírozású projekteknek köszönhető, mivel idén a metróvonal és a körgyűrű építésére vonatkozó projekt is elkezdődik. Előbbinél márciusban kezdődik el a régészeti feltárás - tette hozzá.

Oláh Emese jogász 2012-től kolozsvári önkormányzati képviselő, 2016-tól Kolozsvár alpolgármestere volt, majd 2020-ban újraválasztották.

A legutóbbi romániai népszámlálás adatai szerint a 286 ezer lakosú Kolozsváron 204 ezer ember vallotta magát román, 33 600 magyar nemzetiségűnek, több tízezer ember nem nyilatkozott etnikai és vallási hovatartozásáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!