Újabb mandátumot vállalna Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármestere

Külföld, 2024.02.05

Újabb polgármesteri mandátumot vállalna Kereskényi Gábor, Szatmárnémetinek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármestere - közölte hétfőn a politikus egy sajtótájékoztatón.

A jelenleg második polgármesteri mandátumát töltő Kereskényi Gábor újságírói kérdésre elmondta: ha az RMDSZ és a lakosság támogatja, a 2024-es romániai önkormányzati választásokon kész újabb jelöltséget vállalni.

"Megvan az akarat és megvan a stratégia is, úgyhogy vállalom, hogy az RMDSZ színeiben 2024-ben is versenybe szálljak a szatmárnémeti polgármesteri székért" - idézte Kereskényi Gábort a Szatmári Friss Újság.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a polgármester emlékeztetett: csapatban dolgozik, az RMDSZ 2020-ban így nyerte el a román-magyar határhoz közeli szatmári megyeszékhely vezetését. Ha idén is megkapják a politikai alakulat helyi választmányának a lakosság véleményére is alapozó támogatását, folytatják a munkát - mondta.

Kereskényi Gábor 2020-ban a szavazatok csaknem 52 százalékával nyerte el második polgármesteri mandátumát, az RMDSZ képviselőjelölt-listájára a választók közel 46 százaléka szavazott. A szövetség polgármesterjelöltjére és képviselőjelölt-listájára is lényegesen nagyobb arányban szavaztak a partiumi város lakói, mint amekkora a magyarság helyi aránya.

2016 óta polgármester, előtte 2008-tól a város alpolgármestere, 2012 és 2016 között romániai parlamenti képviselő volt. 2005-től az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke.

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a mintegy 91 ezer lakosú Szatmárnémetiben 28 152-en vallották magukat magyar nemzetiségűnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!