Újabb öt évig Pálfi József vezeti a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemet

Külföld, 2024.03.06

Újabb öt évig Pálfi József eddigi rektor vezeti a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemet (PKE), miután a keddi rektorválasztáson bizalmat szavaztak neki kollégái. A régi-új rektor az MTI-nek úgy nyilatkozott: az oktatás, a tudomány és az infrastruktúra terén is minőségi fejlesztéseket eszközölne.

A nagyváradi felsőoktatási intézmény élén harmadik mandátumát kezdő Pálfi József egyedüli jelöltként indult a rektorválasztáson. A voksoláson az intézmény 77 választásra jogosult tagja közül 52 volt jelen, 50-en támogatták jelöltségét, két voks érvénytelen volt. Pálfi József örvendetesnek nevezte, hogy a diákság képviselői teljes számban részt vettek a voksoláson.

"Az elmúlt néhány esztendőben, miután az egyetem teljesen jó irányt vett - sikerült stabilizálnia magát mindenféle szempontból -, egy elég jó csapat vezeti az egyetemet. És az elkövetkező időkre is úgy döntöttek a kollégák, hogy együtt folytatjuk a munkát, természetesen mindig kisebb-nagyobb korrekciókkal" - fogalmazott Pálfi József.

Hangsúlyozta: a régi-új csapatnak számos elképzelése, terve van az egyes szakokra vonatkozóan, de az oktatás, a tudomány és az infrastruktúra terén is szeretnének minőségi fejlesztéseket eszközölni. Ezeket a későbbiekben részletezik, miután az egyetem szenátusa és a román oktatási tárca is jóváhagyta a rektorválasztás eredményét, ami két héten belül várható. A folyamat mielőbbi lezárása azért fontos, mert idén az intézményt ismét akkreditálják.

Pálfi József az MTI kérdésére elmondta: a PKE számára az egyik legfőbb kihívást továbbra is az jelenti, hogy Magyarország közelsége miatt a partiumi és bánsági régióból sok fiatal az anyaországi egyetemeken tanul tovább, sőt nagyon sokan már nyolcadik osztály után a magyarországi középiskolákat választják.

Rámutatott, az egyetem nincs könnyű helyzetben, próbál egyfajta kapocs lenni Erdély és az anyaország között. "De amíg 850 hallgatója van, addig van rá igény, és álljuk is a sarat ebben a sajátos régióban" - fogalmazott a rektor kulturális ütközőzónának nevezve a térséget.

Aláhúzta: a PKE leginkább az erdélyi egyetemekkel igyekszik erősíteni a kapcsolatot, ezért is hoztak létre pár éve konzorciumot a Sapientia Erdélyi Tudományegyetemmel (EMTE) és a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézettel. "A hazai régiót szeretnénk minél inkább erősíteni, összevonni a kötelékeket, hogy minél többen, minél erősebbek, stabilabbak legyünk" - fejtette ki.

Hozzátette: a számukra fontos területeken az anyaországi egyetemekkel, karokkal, tanszékekkel is együttműködnek, de "ódzkodnak" a kihelyezett képzésektől. Az anyaországi kapcsolatok közül kiemelte az Óbudai Egyetemmel való együttműködést, közös képzésként a gazdasági informatika szak indítását, amely ősztől szerepelne a PKE oktatási kínálatában, és nagy az érdeklődés iránta.

Ezt a későbbiekben, ha majd akkreditációt nyer, nemzetköziesíteni is lehetne - mondta Pálfi, aki szerint előrelépés lenne a nagyváradi egyetemnek, ha bekerülne a "nemzetközi keretbe". Hozzátette: a PKE köszönettel tartozik az Óbudai Egyetemnek, amiért önzetlenül biztosítja oktatóit, a szakmai tudást, tapasztalatot az új szak létrehozásához, megerősítéséhez.

A magyar állami támogatással fenntartott Partiumi Keresztény Egyetem a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Igazgatótanácsa által 1990-ben létrehozott Sulyok István Református Főiskola utódja. A felsőoktatási intézményben jelenleg csaknem 850 diák tanul, alapképzésen 12 szakon, mesterképzésen 7 szakon zajlik oktatás.

A korábban református lelkészként szolgáló Pálfi József nyolc éve vezeti az intézményt, újabb mandátuma öt évre szól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!