Újabb nevekkel bővült az Európai Unió észak-koreai szankciós listája

Külföld, 2017.08.10

Újabb észak-koreai magánszemélyek és vállalatok ellen rendelt el szankciókat csütörtökön az Európai Unió, válaszul a távol-keleti ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre.

A tagállami kormányokat tömörítő tanács arról számolt be, hogy a döntés nyomán kilenc természetes és négy jogi személy, köztük az Észak-Koreai Külkereskedelmi Bank került fel az Európai Unió szankciós listájára, a korlátozások így már 103 magánszemélyt és 57 céget érintenek.

A büntetőintézkedések keretében zárolták az érintettek vagyonát az EU-ban, a természetes személyek ellen pedig beutazási korlátozást is elrendeltek.

A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint a lépés megfelel a határozatnak, amelyet múlt héten fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Az Európai Unió 2006 decemberében rendelt el szankciókat Észak-Korea ellen, amelyek a tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését célzó programokat hivatottak akadályozni. Az unió legutóbb áprilisban szigorított a kelet-ázsiai ország elleni szankciókon.

Az utóbbi napokban kiéleződött a feszültség az Egyesült Államok és Észak-Korea között. Donald Trump amerikai elnök "tűzzel és haraggal" fenyegette meg Phenjant, amely erre válaszul közölte: "komolyan mérlegeli", hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mér Guam szigetére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!