Ujhelyi: Magyarország nem kap uniós forrást, ha nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Külföld, 2022.03.29

Befagyva maradhatnak az uniós források, amíg Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez - jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Ujhelyi István arról tájékoztatott, hogy az Európai Ügyészséghez csatlakozás elmaradása esetén a Magyarországnak járó uniós források befagyasztására irányuló kezdeményezést készítenek elő több ország EP-képviselői.

A kezdeményezés elfogadása esetén a brüsszeli döntéshozók csak abban az esetben fogják megnyitni a jelenleg visszatartott támogatásokat Magyarország számára, ha a magyar kormány megfelelő garanciákat ad a források védelmére, így például csatlakozik az Európai Ügyészséghez - közölte.

"Ez abban az esetben nem jelent problémát, ha Márki-Zay Péter alakíthat kormányt, hiszen az egységes ellenzék egyértelművé tette ezirányú szándékát. A Fidesz azonban továbbra is mereven elutasítja az uniós vádhatósággal való együttműködést" - fogalmazott.

Magyarázata szerint a Fidesz nem elvi alapon, vagy a nemzeti szuverenitás védelmében utasítja el a csatlakozást az Európai Ügyészséghez, hanem kizárólag azért, mert - mint fogalmazott - "így azt remélik: megúszhatják az uniós támogatások ellopása miatti felelősségre vonást. Ezért még az sem drága nekik, hogy elutasító magatartásuk miatt befagynak a Magyarországnak járó támogatások".

Ha a Fidesz marad hatalmon, ez bizonyosan nem fog változni. Ha viszont a mostani ellenzék alakíthat kormányt, akkor Magyarország csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez, és lehívja a neki járó összes uniós támogatást, "az európai pénzeket elsíboló maffiózókat" pedig kíméletlenül elszámoltatja - tette hozzá Ujhelyi István.
(MTI)

Címkék

Ujhelyi István
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!