Újratárgyalják a németországi önjelölt muzulmán "vallásrendőrség" ügyét

Külföld, 2018.01.11

Újratárgyalást rendelt el csütörtökön a német szövetségi legfelsőbb bíróság (BGH) a Wuppertalban 2014-ben feltűnt önjelölt muzulmán "vallásrendőrség" ügyében.

A testület szerint a wuppertali tartományi bíróság helytelenül döntött abban a kérdésben, hogy "szuggesztív-militáns, kívülállók számára megfélemlítő hatású" egyenruhának minősül-e a Shariah Police (saría rendőrség) feliratú, narancssárga láthatósági mellény, amelyet a per hét vádlottja viselt 2014. szeptember 3-án este az ország nyugati részén fekvő város központjában.

Ezért a tartományi bíróság egy másik tanácsának újra kell tárgyalnia az ügyet - döntött a BGH, helyt adva az ügyészség felülvizsgálati kérelmének.

A wuppertali tartományi bíróság 2016 novemberében hozott ítélete szerint nem tűnik egyenruhának a láthatósági mellény, ezért alaptalan az egyenruhával való visszaélés vádja.

Az ügyészség arra hivatkozott, hogy a ruhadarab viselői azt juttatták kifejezésre a mellényen feltüntetett saría (iszlám jogrendszer) szóval, hogy kiállnak a muzulmán vallási előírásokért, a rendőrség szóval pedig jelezték, hogy érvényesíteni is kívánják meggyőződésüket. Továbbá a formaruha alkalmas volt arra, hogy a csoport félelmet keltsen megjelenésével, az ilyen riadalmat keltő, közösségellenes erődemonstráció pedig kimeríti az egyenruhával való visszaélés fogalmát.

Az önjelölt erkölcsrendészek a világi államot elutasító, és a saría alapján működő állam kiépítésére törekvő szalafista irányzat hívei. Mellényükben wuppertali játéktermekben, török üzletekben, szoláriumokban jelentek meg 2014. szeptember 3-án. Felszólították a tulajdonosokat és vendégeket, hogy ne fogyasszanak alkoholt és tartózkodjanak a szerencsejátékoktól.

A belvárosi utcákon szórólapokat osztogattak, amelyeken a Shariah-Controlled Zone (ebben az övezetben a saría törvényei uralkodnak) felirat állt, és egyebek között az, hogy tilos a zenehallgatás, a koncertlátogatás, a kábítószer-fogyasztás és a prostitúció. Megjelentek szórakozóhelyeknél is, megpróbálták lebeszélni az oda igyekvőket, hogy belépjenek, és zaklatták azokat, akik nem akartak szóba állni velük. Az eset országszerte felháborodást váltott ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!