Újságírók a koszovói török nagykövet távozását követelik az országból

Külföld, 2016.07.27

Újságírók a koszovói török nagykövet távozását követelik az országból, miután Törökország arra kérte a pristinai hatóságokat, hogy tartoztassanak le egy koszovói újságírót, mert az Facebbok-oldalán szatirikus megjegyzést tett a meghiúsult katonai puccskísérlettel kapcsolatban - közölte az RTS szerb közszolgálati televízió szerdán internetes oldalán.

A koszóvói újságíró szövetség közleménye szerint ez az emberi jogok súlyos megsértését jelenti.

"Emlékeztetni szeretnénk a török nagykövetséget, hogy Koszovóban az újságírók számára biztosított a szólásszabadság, amelyet a törvény és az alkotmány is garantál" - írták.

A szövetség úgy véli: a pristinai török nagykövetségnek mielőbb bocsánatot kell kérnie a gyalázatos követelés miatt, Kilic Kivilcim nagykövet asszonynak pedig távoznia kell Koszovóból. "Elfogadhatatlan, hogy egy nagykövet újságírók letartóztatására és megbüntetésére buzdítson" - tették hozzá.

Berata Buzale újságíró, a törökországi sikertelen puccskísérlet után azt írta közösségi oldalán: "Megkérem a Törökországban nyaraló koszovói állampolgárokat, hogy csatlakozzanak a katonasághoz". A mondat után egy a nyelvét kinyújtó hangulatjelet jelzi, hogy a megjegyzés nem komoly - áll a közleményben.

A koszovói török nagykövetség korábban tiltakozó jegyzéket küldött a külügyminisztériumnak, hogy Buzale ellen indítsanak eljárást a kommentár miatt.

A nagykövetség arra is figyelmezteti a tárcát: Koszovóban törvény tiltja, hogy állampolgárai részt vegyenek fegyveres harcokban az ország határain kívül, ami hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!