Ukrajnai háború - Az orosz Államtanács tagjaivá váltak az Ukrajnától elcsatolt régiók vezetői

Külföld, 2023.12.12

Megújította az orosz Államtanács összetételét kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, a testületbe az új orosz régiók vezetőit is kinevezte.

A kedden közzétett államfői rendelet értelmében az Államtanács tagja lett mások mellett Gyenyisz Pusilin, a donyecki, Leonyid Paszecsnik, a luhanszki, Vlagyimir Szaldo a herszoni és Jevgenyij Balickij, a zaporozzsjai régió kormányzója.

Az orosz Államtanács alkotmányos szerv, amelynek célja a hatalmi struktúrák együttműködésének biztosítása, a bel- és külpolitika fő irányainak, valamint az állam társadalmi-gazdasági fejlődése prioritásainak meghatározása. Az Államtanácsnak hivatalból tagja mások mellett a miniszterelnök, a parlement két házelnöke, az elnöki adminisztráció vezetője és a kormányzók. Elnöki határozat alapján a tanácsba bekerülhetnek az alsóházban frakcióval rendelkező politikai pártok tagjai, a helyi önkormányzatok képviselői és mások.

Az orosz védelmi minisztérium keddi hadijelentése szerint négy frontszakaszon kilenc ukrán rohamot vertek vissza orosz erők az elmúlt nap folyamán, a harcokban több mint 700 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg. A tárca szerint a legtöbb támadást, szám szerint ötöt, Donyeck térségében kísérelte meg az ukrán fél, és a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 240 főt is a Donyeck körzetében vívott harcokban szenvedte el.

Az összesítés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett öt páncélozott harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, két HIMARS-és egy Tocska-U rakétát, valamint 23 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!