Ukrajnai háború - Cseh elnök: a demokratikus erők egységére van szükség Ukrajnával kapcsolatban

Külföld, 2023.06.14

Az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajna kérdésében a demokratikus erők egységes fellépésére van szükség - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő szerdán Prágában az európai értékekkel foglalkozó biztonsági konferenciát megnyitó beszédében.

Felszólította a demokratikus erőket, tegyenek meg mindent a demokratikus rendszer megőrzésére Tajvanon, amelyre a kommunista Kína fejt ki nagy nyomást. "Értékeink megtartásának egyetlen módja az együttműködés" - hangsúlyozta Petr Pavel.

A prágai konferencia vendége Joseph Vu tajvani külügyminiszter, aki szintén felszólalt a tanácskozáson.

A cseh elnök szerint a demokratikus országoknak ki kell tartaniuk Ukrajna támogatásában. "Bizonyos fáradtságot észlelünk a háborúból, fáradtságot Ukrajnából. Maximálisan igyekeznünk kell, hogy ezt legyőzzük" - vélte a politikus.

Beszédében szót emelt Ukrajna NATO-tagsága mellett is. "Ukrajnának politikai üzenetet kellene kapnia a jövőbeni EU- és NATO-tagságáról" - jelentette ki. "Ukrajna csatlakozása ezekhez a szervezetekhez hozzájárul Kelet-Európa stabilitásához" - mutatott rá az államfő.

Úgy vélte: az egész világ odafigyel Ukrajnára, s világosan látnia kell a demokratikus országok hozzáállását a kérdéshez. "Ez meghatározza jövőbeni lépéseiket" - jegyezte meg. Megengedhetetlennek nevezte, hogy Kína a demokratikus erők nélkül megváltoztathassa a fennálló világrendet.

"Ha nem akarjuk, hogy Kína nélkülünk változtassa meg a világrendet, akkor megfelelő ellensúlyt kell létrehoznunk. Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha egységesek leszünk, s nemcsak az EU és a NATO keretében, hanem a világ minden demokratikus, azonos értékeket valló országával összefogva" - fejtette ki Csehország köztársasági elnöke a prágai fórumon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!