Ukrajnai háború - Energetikai létesítményekre mért 47 csoportos csapásról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Külföld, 2024.04.12

Negyvenhét csoportos csapást hajtott végre ukrán üzemanyag- és energiaipari, valamint hadiipari létesítmények ellen az elmúlt hét folyamán az orosz hadsereg légi, tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a csapásokkal Moszkva Kijevnek az arra irányuló a kísérleteire válaszolt, hogy kárt tegyen az orosz olaj-, gáz- és energiaágazati létesítményekben. Az orosz támadások kiterjedtek az ukrán különleges műveleti erők egységei és külföldi "zsoldosok" logisztikai bázisaira, valamint ideiglenes telepítési pontjaira.

Az április 6. és 12. közötti időszakra vonatkozó Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén. Eközben 95 ukrán ellentámadást vert vissza, a letöbbet, 65-öt Avgyijivkánál.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt hét folyamán mintegy 6700 katonát veszített. Közülük a legtöbben, a tárca szerint mintegy háromezren az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A héten a tájékoztatás szerint 21 ukrán katona adta meg magát.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett öt, különböző (SAMP/T, Sz-300-as és SZ-125-ös) légvédelmi rendszerekhez tartozó indítóállást, 17 harckocsit, 46 páncélozott harcjárművet (közülük 24-et Avgyijivka körzetében tettek üzemképtelenné), 3 amerikai gyártmányú M109-es Paladin és 14 M777-es vontatott tarackot, HIMARS és Uragan sorozatvetők 25 rakétáját, 12 francia HAMMER és amerikai JDAM irányított légibombát, továbbá 1712 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. A donyecki régióban lévő Horlivkában tíz tűzoltót sebesített meg egy drón okozta tűz elfojtásakor egy pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott újabb ukrán támadás.

Moszkvában pénteken ismeretlen tettesek felrobbantották Vaszilij Prozorovnak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt alezredesének terepjáróját. Prozorov, aki a karján és a lábán szenvedett sebesüléseket, évek óta Oroszországban él, és részt vesz a jelenlegi ukrán kurzus "bűncselekményeinek" kivizsgálásában. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!