Ukrajnai háború - Folytatódó támadásról számolt be két frontszakaszról az orosz védelmi minisztérium

Külföld, 2024.02.21

Folytatták az előrenyomulást Avgyijivkánál és Donyecknél az orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben három frontszakaszon 13 ukrán ellentámadást vertek vissza - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a legtöbb, szám szerint hét ellentámadás az avgyijivkai frontszakaszon hiúsult meg. Az ukrán fél a harcérintkezési vonal mentén csaknem 1200 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 450-en az Avgyijivka és több mint 425-en a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az orosz védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy lőszerraktárt, hat harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet - mindet Avgyijivkánál lőtték ki -, 12 páncélozott harcjárművet - közülük hat Avgyijivkánál vált üzemképtelenné -, egy szlovák Zuzana önjáró tarackot, HIMARS sorozatvetők 12 rakétáját, egy JDAM irányított légibombát, valamint 99 drónt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a Moszkvához közeli Cskalovo katonai repülőterén pilótákat tüntetett ki, azt mondta, hogy az orosz hadsereg "a legnehezebb frontszakaszokon áttörést ért el". Gennagyij Geraszimov orosz vezérkari főnök a "különleges hadműveletben" részt vevő Központ csapatcsoport főhadiszállásán az Avgyijivka elfoglalásában érdemeket szerzett katonákat részesített elismerésben.

Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán fél Kurahove településről evakuálta az iratokat, a tisztviselőket és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársait. Gagin szerint az ukrán hadsereg a várost, amely jelentős közlekedési csomópont, a 21 kilométerre lévő Marjinka december végén történt elvesztése után megpróbálta megerősíteni.

Az orosz tanácsdó szerint az orosz hadsereg minden irányban előrenyomul a donyecki régióban.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy őrizetbe vett egy jaroszlavli születésű férfit, aki a héten a Moszkvához közeli Lobnya városban megkísérelte felrobbantani a rendvédelmi szervek egyik munkatársának gépkocsiját.

A "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bírósága szerdán a távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Gyenisz Zsukovot, az ukrán Azov fegyveres alakulat tagját, amiért Mariupolban 2022-ben rálőtt egy személyautóra, megölve két férfit, egy nőt és egy gyermeket. Az Azov egy másik tagja, Roman Sebanov törzsőrmester, ugyancsak távollétében, 28 évi szabadságvesztést kapott a donyecki régió civil lakosságával szembeni kegyetlen bánásmód miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!