Ukrajnai háború - Hat ATACMS rakéta lelövéséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Külföld, 2024.04.30

Hat amerikai gyártmányú ATACMS operatív-harcászati rakétát lőtt le az orosz légvédelem az elmúlt nap folyamán - közölte kedden a védelmi minisztérium.

Vlagyimir Rogov, a Társadalmi Kamara elnevezésű szervezet szuverenitási kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnöke, az Új Régiók Integrációkoordinációs Tanácsának társelnöke szerint az éjjel az ukrán hadsereg több ATACMS rakétát lőtt ki a Krímre. A légvédelmi rendszer, mint mondta, Dzsankojnál és Szimferopolnál lépett működésbe.

Szergej Akszjonov, a Krím vezetője a Telegram-csatornáján arra figyelmeztette a Szimferopoli járásbeli Donszkoje falu lakosait, hogy a kazettás töltetet hordozó ATACMS rakéták lelövése után a területen szétszóródott szubmuníció veszélyes lehet. Az intelem értelmében a civilek, ha ilyen lőszert találnak, értesítsék a rendkívüli helyzetek minisztériumát és a belügyminisztériumot.

Az orosz hadijelentés szerint egyébként az orosz hadseregnek négy frontszakaszon sikerült előretörnie, miközben 14 ukrán ellenrohamot vert vissza, közülük kilencet Donyeck körzetében. A moszkvai védelmi tárca azt állította, hogy az ukrán hadseregnek csaknem 800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan.

A minisztérium az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett többek között egy drónösszeszerelő hangárt, két hadfelszerelést tartalmazó raktárt, két harckocsit, három amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin önjáró, valamint három amerikai M777-es és egy M198-as vontatott tarackot, két francia gyártmányú HAMMER légibombát, továbbá tíz drónt.

Rogov egyébként a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán főerők elhagyták a Zaporizzsja megyei Rabotine települést. Közölte, hogy jelenleg a község "megtisztítása" zajlik.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Egy moszkvai bíróság kedden elrendelte öt gyanúsított előzetes letartóztatását egy Ka-52-es helikopternek a moszkvai Osztafjevói repülőtéren történt felgyújtása miatt. A nyomozás megállapította, hogy a Sztanyiszlav Hamiddulin vezette csoport ukrán szakszolgálatok felbujtására semmisítette meg a járművet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!