Ukrajnai háború - Josep Borrell: az EU nem lesz képes leszállítani határidőre az ígért egymillió lövedéket Ukrajnának

Külföld, 2024.01.31

Az Európai Unió nem fogja elérni azt a kitűzött célt, hogy márciusig egymillió tüzérségi lövedéket szállítson Ukrajnának - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szerdán Brüsszelben.

Borrell az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális tanácskozását követő sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy tavaly a tagállamok megállapodtak egymillió lövedék Ukrajnába szállításáról, de eddig csak 330 ezret sikerült eljuttatni a háború sújtotta országba.

A főképviselő reményét fejezte ki, hogy márciusra sikerül elérni az 524 ezer lövedék leszállítását, ami a célkitűzés egy kicsivel több mint 52 százaléka. Mint mondta, mintegy 630 ezer új lövedék gyártása folyamatban van, az egymilliós célt vélhetően az év végéig lehet elérni.

Az uniós tisztségviselő üdvözölte, hogy a tagországok ezidáig 28 milliárd euró értékben nyújtottak katonai segélyt Kijevnek, de hangsúlyozta, hogy sürgősen meg kell állapodniuk Ukrajna további katonai támogatásáról rövid és hosszú távon is.

Borrell szerint pozitív tendenciát jelez, hogy az uniós katonai misszió révén sikerült majdnem 40 ezer ukrán katonát kiképezni. Hozzátette, hogy a cél 60 ezer katona kiképzése a nyár végéig.

Rámutatott, hogy az EU lőszergyártó kapacitása 40 százalékkal nőtt az ukrajnai háború kezdete óta. "A jelenlegi lőszergyártó kapacitásunk közel egymillió lőszer évente, de év végére várhatóan eléri az 1,4 milliót. És még tovább fog növekedni, mert az iparágat mozgósítottuk, van kereslet" - hangoztatta Josep Borrell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!