Ukrajnai háború - Josep Borrell: Ukrajnának sürgősen lőszerekre van szüksége

Külföld, 2024.01.31

Ki kell pótolni az ukrajnai háborúban szemben álló felek között a tűzképesség tekintetében mutatkozó rendkívüli aránytalanságokat, Ukrajnának sürgősen lőszerekre van szüksége - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben szerdán.

Az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális tanácskozását megelőzően Josep Borrell hangsúlyozta: az Európai Uniónak meg kell mutatnia, hogy egyértelmű elkötelezettsége Ukrajna támogatására továbbra is töretlen.

Fontos tisztázni a katonai támogatásra, valamint a lőszertámogatásra vonatkozó uniós ígéretek teljesítésének állását, és áttekinteni, "hol tartunk most, hol leszünk márciusra és az év végére" - közölte.

A mostani tanácsülés fő célja tehát áttekinteni az elkötelezettség és a vállalások megvalósításának állását - húzta alá Borrell, majd hozzátette: rendkívül fontos továbbá az Európai Békekeret forrásaiból Ukrajnának szánt pénzügyi támogatás folyósítása is.

Fontosnak nevezte az európai lőszergyártás kapacitásainak bővítését az ukrajnai fegyver- és lőszerszállítás mellett a tagállami raktárak feltöltése szempontjából is. A szakminiszerek ezen elvárásoknak megfelelően az európai védelmi ipar megerősítését célzó tervet tekintenek át - tájékoztatott.

Elmondta: tárgyalnak a védelmi miniszterek a Vörös-tengeren a hajózás biztonságának szavatolására létrehozni tervezett Aspides, azaz védelmet jelentő pajzs elnevezésű uniós művelet létrehozásának részleteiről is. Emlékeztetett, a tagállamok között elvi megállapodás született egy katonai művelet elindításáról. Szavai szerint most döntésre van szükség a művelet struktúrájáról és arról, hogy mely erők és honnan vezessék azt. A művelet a jemeni húszi lázadók elleni katonai fellépésben nem fog részt vállalni, hanem megakadályozza, hogy a lázadó fegyveresek megközelíthessék a kereskedelmi hajókat - mondta. A művelet megkezdésére mielőbb szükség van, ugyanis számos európai vállalat kéri a hajózás biztonságát fenyegető veszély elhárítását - tette hozzá.

A Száhel-övezettel kapcsolatban Borrell azt mondta, az EU-nak lépnie kell a térség biztonságának szavatolása érdekében. Oroszország szándéka minél nagyon befolyást szerezni a régióban, ami új geopolitikai helyzetet teremtve konfliktusok forrása lehet - figyelmeztetett. A tagországoknak egyebek mellett dönteniük kell arról, hogy a május 24-én lejáró Mali uniós támogató misszió mandátumát meghosszabbítják-e - tájékoztatott. Itt is sürgős döntésekre van szükség, ugyanis Oroszország növekvő befolyása a térségben a biztonság és a stabilitás töredezettségének erősödését eredményezi - zárta gondolatait az uniós diplomácia vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!