Ukrajnai háború - Orosz külügyi szóvivő: a pápa a Nyugatot hívta fel béketárgyalásokra

Külföld, 2024.03.10

Ferenc pápa az ukrajnai békés rendezésről szólva a Nyugathoz fordult, amely Ukrajnát eszközként használja fel céljai eléréséhez - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva.

"Én ezt így látom: a pápa arra kéri a Nyugatot, hogy adja fel ambícióit és lássa be a hibáját" - mondta Zaharova a TASZSZ által ismertetett nyilatkozatban.

Rámutatott, hogy Oroszország soha nem blokkolta a tárgyalásokat Ukrajnával.

Véleménye szerint Ferenc pápa nem Kijevhez, hanem a Nyugathoz fordult a tárgyalások megkezdésére való felhívással.

A katolikus egyházfő RSI svájci televíziónak adott interjújában az ukrajnai rendezésről szóló tárgyalási folyamat megkezdésére szólított fel, nemzetközi közvetítők bevonásával.

"Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal" - jelentette ki a pápa, aki szerint a tárgyalásokat a nagyhatalmak segítségével kell lefolytatni.

Ez volt az első alkalom, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban a pápa a "fehér zászló", illetve a "vereséget szenved" kifejezést használta, igaz, a múltban is hangoztatta a tárgyalások szükségességét. A pápa szavainak nyilvánosságra kerülését követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő aláhúzta: az egyházfő nem megadásról, hanem tárgyalásról beszélt, a "fehér zászlót" pedig szimbolikusan használta.

Zaharova a Telegram-csatornáján hazugsággal vádolta meg Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, aki azt üzente a pápának, hogy Ukrajnának csak egy zászlaja van, a kék-sárga és soha semmilyen más lobogót nem húz fel.

"Úgy hazudik, mintha levegőt venne... Még nem léptek be az EU-ba, de a zászlaját már mindenhová kiakasztották" - írta a szóvivő.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva Zaharova reagált Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszternek arra a vasárnapi, Lengyelország NATO-tagságának 25. évfordulójával kapcsolatban tett kijelentésére is, miszerint hogy már több NATO-ország küldött katonákat Ukrajnába. Sikorski hozzátette azt is, hogy "egyes politikusokkal ellentétben" ő nem fogja nyilvánosságra hozni, hogy mely államok tették ezt.

"Tovább titkolni ezt nem is tudták volna" - hangoztatta a szóvivő a hírügynökségnek.

"Nincs értelme tovább hazudni" - mondta Zaharova ugyanezzel a Sikorski-nyilatkozattal kapcsolatban az Izvesztija című lapnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!