Ukrajnai háború - Partnerszervezeteivel 42,2 millió dollárt kér a magyarországi ukrajnai menekültek támogatására az UNHCR

Külföld, 2024.02.29

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és 30 partnerszervezete 42,2 millió dollárt (15,3 milliárd forintot) kér arra, hogy idén támogathassa az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekülteket. A pénz túlnyomó részét a világszervezet költségvetéséből várják.

Az UNHCR az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Menekültügyi reagálási terv 2024 - Magyarország fejezetről tartott budapesti tanácskozásról beszámolva azt írta: a háború 2022. február 24-i kitörése óta ukrajnai menekültek tízezrei találtak biztonságra Magyarországon, közülük több mint 41 ezren folyamodtak eddig menedékes státuszért.

Tavaly a partnerszervezetek több mint 97 500 menekültnek nyújtottak segítséget Magyarországon, több mint 9300 kiszolgáltatott helyzetben lévő család kapott készpénztámogatást, miközben mintegy 60 ezren jutottak élelmiszersegélyhez. Több mint 65 600 menekült vehetett át nem élelmiszerjellegű segélyt, például higiéniai csomagot, ruhaneműt, takarókat és konyhai eszközöket. Csaknem 50 ezer ukrajnai menekült kapott tájékoztatást a menekültek jogairól és az általuk elérhető szolgáltatásokról, több mint 7800-an vettek részt szakmai képzésen, és hozzávetőleg 1900 menekültnek sikerült közép-, illetve hosszú távra szóló lakhatást biztosítani. Több mint 5600 ember kapott ahhoz segítséget, hogy a helyi egészségügyi rendszerben hozzájusson a számára szükséges ellátáshoz, egyidejűleg pedig több mint 12 ezren vettek részt pszichoterápiás megbeszélésen - ismertették.

Hozzátették: ahhoz, hogy ezek a szolgáltatások továbbra is elérhetőek maradjanak és a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők biztonságban és az emberi méltóságukat megőrizve élhessenek, létfontosságú, hogy fennmaradjon a jelenlegi nemzetközi szolidaritás. Az UNHCR és 30 partnerszervezete 42,2 millió dollárt kér arra, hogy idén támogathassák az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekülteket. A szervezetek ebben az évben 85 ezer, Magyarországon élő menekült támogatására készülnek.

A kért 42,2 millió dollár lehetővé teszi a partnerszervezeteknek, hogy továbbra is biztosítsák az alapvető szolgáltatásokat és a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő menekültek célzott támogatását - írták.

A közleményben idézték Pál Norbertet, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülőkért felelős kormánybiztost, aki arról beszélt: habár azt szeretnék, ha a harcok a lehető leghamarabb véget érnének, a háború elhúzódása miatt az azonnali segítségnyújtás mellett hangsúlyt kellett fektetni a menedékesek középtávú itt-tartózkodási feltételeinek megteremtésére is, hogy "hazájukhoz közel élhessenek ideiglenesen". A kormánybiztos szerint ez magában foglalja a hosszabb távú elszállásolást, valamint azt, hogy a menedékesek hozzáférhessenek az oktatáshoz, az egészségügyhöz és a munkaerőpiachoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!