Ukrajnai háború - Patriot légvédelmi rendszer megsemmisítéséről tett bejelentést az orosz hadsereg

Külföld, 2024.03.13

Megsemmisített az orosz hadsereg egy Harkiv megyébe telepített, lőállásban lévő Patriot légvédelmi rendszert - közölte szerdán az orosz védelmi tárca.

A minisztérium szerint az orosz erők kedvezőbb állásokat foglaltak el a Donyeck környéki, az avgyijivkai és a dél-donyecki fontszakaszon, miközben meghiúsítottak 14 ellentámadási és egy határáttörési kísérletet. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél 12 ellenrohammal próbálkozott Avgyijivka környékén. Az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonalon közel 1140 katonát veszített, közülük a legtöbben, mintegy 460-an az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televíziónak és a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott szerdai nagyinterjújában azt mondta, hogy keddre virradóra egy több mint 300 fős, külföldi "zsoldosokkal" megerősített csoportosulás tett kísérletet arra, hogy Ukrajnából betörjön az oroszországi Kurszk és Belgorod megye területére. Putyin szerint a fegyveresek mintegy 230 embert vesztettek, valamint a nyolc bevetett harckocsijuk közül hetet, továbbá mind a kilenc gyalogsági harcjárművüket. Ezek közül, mint mondta, hét amerikai gyártmányú Bradley volt.

Az államfő úgy vélekedett, hogy a támadás fő célja a hétvégén esedékes elnökválasztás meghiúsítása, de legalábbis megzavarása lett volna.

A moszkvai katonai tárca az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy Sztrela-10-es légvédelmi rakétarendszer harci járművét, egy fegyver- és haditechnika-javító műhelyt, két Mi-8-as helikoptert, kilenc harckocsit, három parancsnokitörzs-harcjárművet, hét gyalogsági harcjárművet, három páncélozott harcjárművet, két brit gyártmányú AS-90-es Braveheart önjáró és három amerikai M777-es vontatott tarackot, továbbá HIMARS és Grad sorozatvetők négy, illetve hat rakétáját, három francia gyártmányú HAMMER irányított légibombát és 136 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Az orosz védelmi minisztérium szerdán mintegy hetven, pilóta nélküli repülőszerkezet lelövését jelentette hat orosz régióból. Belgorodban pilóta nélküli repülőszerkezet csapódott be egy többemeletes lakóházba, Rjazanyban pedig egy olajfinomítóban okozott átmenetileg tüzet, két ember megsebesítve. A Rosztov megyei Novosahtyinszkban is dróndarabok hullottak egy olajipari létesítmény területére.

Marija Zaharova külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján a március folyamán felerősödött ukrán dróntámadásokat az orosz elnökválasztás megzavarásának és a lakosság megfélemlítésének szándékával magyarázta.

A szóvivő a konfliktus eszkalálását célzó felbujtásnak nevezte William Burns CIA-igazgatónak az amerikai kongresszushoz intézett felhívását, miszerint segítséget kell nyújtani Kijevnek ahhoz, hogy visszanyerje "támadó kezdeményezését", valamint hogy "mélyreható csapásokat" mérhessen a Krímre, és támadhassa az orosz Fekete-tengeri Flottát. Fontosnak és időszerűnek minősítette ugyanakkor Ferenc pápa állásfoglalását, miszerint az ukrajnai konfliktusban a vesztes félnek meg kellene találnia a bátorságot ahhoz, hogy beleegyezzen a tárgyalásokba. Zaharova méltatta, hogy a Vatikán többször is kifejezte készségét a közvetítésre.

A rosztovi régióban egyébként az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vett egy orosz állampolgárt, aki együttműködött az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU). Az ügyről több konkrétumot nem közöltek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!