Ukrajnai háború - Petr Pavel: Csehország része Oroszország információs háborújának

Külföld, 2023.06.22

Csehország nem áll hagyományos háborúban Oroszországgal, de része Moszkva információs háborújának - jelentette ki Petr Pavel cseh köztársasági elnök csütörtökön Prágában a cseh közszolgálati rádió Sajtó és Ukrajna elnevezésű konferenciáján.

A cseh államfő szerint Oroszország katonai támadását Ukrajna ellen hosszú és jól szervezett információs agresszió előzte meg.

A cseh közszolgálati rádió úgy véli, hogy éppen ez a konferencia az oka a rádió szerverei elleni csütörtök reggel óta tartó nagyarányú hackertámadásnak. Ennek következménye, hogy nem fogható a rádió internetes adása, és nem működnek a weboldalai sem.

Petr Pavel szerint minden katonai konfliktust egy információs támadás készít elő, mert a lakosság félrevezetése elősegíti a támadás sikerét.

"A háború az emberi gondolkodás terén is folyik" - mondta a politikus. Szerinte a közvélemény meggyőzése arról, hogy ki a támadó és ki az áldozat, mik a konfliktus céljai, a háború kimenetele szempontjából nagy jelentőséggel bír. "Csehország nem áll hagyományos, konvenciós fegyverekkel folytatott háborúban Oroszországgal, de az információs konfliktusnak részese" - mutatott rá a cseh elnök. "Ha az agresszornak sikerül elzárnia az emberek elől az információkat, bizonytalanság keletkezik, és az emberek a támadó által közvetített információk rabjai lesznek. Ez esetleg a siker kulcsa is lehet" - jegyezte meg Petr Pavel. Az államfő beszédében méltatta a cseh közmédia tudósítóit, akik az ukrajnai harctérről számolnak be az eseményekről, és sikert kívánt nekik további tevékenységükhöz. Petr Pavel beszédének elhangzása után kérdésre válaszolva azt mondta, nagyon óvatosan kell értékelni az ukrán ellentámadás kezdetét. "Nem állítanám, hogy ez csalódás. Nyilvánvaló volt, hogy az oroszok nagyon jól felkészültek a támadásra, rengeteg akadályt állítottak, és nagy tartalékokat halmoztak fel" - fejtette ki. "Megtámadni egy ilyen védelmet, amikor az erőviszonyok többé-kevésbé kiegyensúlyozottak, egyáltalán nem egyszerű" - húzta alá a cseh államfő és Ukrajna további támogatására szólított fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!