Ukrajnai háború - PM államtitkár: béke nélkül nincs újjáépítés

Külföld, 2023.04.13

Tűzszünet és a béketárgyalások kellenek ahhoz, hogy Ukrajna újjáépítése érdemben elkezdődhessen - jelentette ki Tóth Tibor, a  Pénzügyminisztérium (PM) makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a 3. Ukrán Miniszteri Kerekasztal ülése után Washingtonban - tájékoztatott csütörtöki közleményében a PM.

Az államtitkár emlékeztetett: Magyarország a háború előtt is aktívan segítette Ukrajnát, többek között az európai uniós makro-pénzügyi támogatás elfogadásával, az ukrajnai magyar kisebbség erősítésével, és a segítségnyújtás a háború kitörés után is folyamatos. A PM államtitkára a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésén vesz részt.

A háború kitörése óta Magyarország csaknem 44,5 milliárd forintot fordított Ukrajna megsegítésére - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciójával támogatja a háború áldozatait és továbbra is elkötelezetten kiáll az agressziót elszenvedett ukrán emberekért.

Tóth Tibor hangsúlyozta: fontos, hogy Ukrajna újjáépítésekor a háború által kevésbé érintett országrész, azon belül a kárpátaljai régió fejlesztési igényeit is figyelembe vegyék. Mint mondta: a Világbank és a háború sújtotta országgal szomszédos államok közötti intenzív tárgyalások révén összehangolhatók az újjáépítéssel kapcsolatos beruházások, különös tekintettel az infrastruktúrafejlesztésekre.

A Világbank márciusi becslése szerint 411 milliárd dollárba kerülhet Ukrajna újjáépítése a háború után, ez az összeg az ország 2022-es becsült GDP-jének több mint 2,5-szerese.

Az államtitkár az eseménysorozathoz kapcsolóan összesen 21 megbeszélést folytat az IMF és a Világbank vezetőivel, közgazdászokkal és befektetőkkel. A találkozókon kiemelte: Magyarország 2022-ben a háború ellenére 4,6 százalékos GDP-növekedést ért el, annak ellenére, hogy továbbra sem kapta meg a neki járó helyreállítási forrásokat. 2023-ban a növekedés 1,5 százalék körül alakulhat, jövőre pedig visszatérhet a világjárvány előtti, 4 százalék körüli növekedési pályára - tette hozzá. Megjegyezte: Magyarország a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb becslése szerint is idén elkerüli a recessziót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!