Ukrajnai háború - Súlyos börtönbüntetést kapott a kelet-ukrajnai szakadárokat segítő cseh állampolgár

Külföld, 2023.12.20

Rendkívül súlyos, 21 éves börtönbüntetést kapott az a cseh állampolgár, aki 2014 és 2018 között a Moszkva-párti szakadár fegyvereseket segítette Kelet-Ukrajnában. A prágai városi bíróság korábbi döntését a fellebbviteli testület kedden megerősítette - közölte szerdán a CT24 cseh közszolgálati hírtelevízió.

Martin Sukup volt hivatásos katonát, aki 2019 óta szökésben van, ukrajnai tevékenysége miatt korábban terrorizmusért, illetve terrorista csoportban való aktív részvételért ítélték el 21 évre. Védőügyvédje fellebbezésére ezt a döntést később 4 évre mérsékelték, ami ellen viszont az államügyész tiltakozott. A büntetés mérséklését tavaly ősszel a cseh legfelsőbb bíróság megsemmisítette, és az ügyet újratárgyalásra visszautalta a prágai városi bíróságnak. Ez megismételte korábbi ítéletét, amelyet kedden a fellebbviteli testület is megerősített, s ezzel a bírósági döntés jogerőssé vált.

A védelem érvelését, miszerint nem léteznek konkrét bizonyítékok Martin Sukup ukrajnai tevékenységéről, s csak újságcikkekben, valamint a közösségi hálózatokon megjelent anyagok alapján döntött a prágai bíróság, a fellebbviteli testület elutasította. "Nincsenek kétségeink afelől, hogy a bűncselekmény megtörtént, és azt konkrétan Martin Sukup követte el" - indokolta a döntést Vladimír Stiborík, a fellebbviteli testület elnöke a televízióban.

Martin Sukup 1997-ben lépett ki a cseh hadsereg kötelékéből, és 2014-ben a kelet-ukrajnai Donyeckbe utazott, ahol a szakadárok oldalán aktívan bekapcsolódott az ukrán hadsereg elleni akciókba.

"Bizonyítékaink vannak arról, hogy különböző tisztségekben legalább 2018 májusáig harcolt a donyecki oroszok oldalán" - mondta Vladimír Stiborík. Martin Sukup további holléte ismeretlen. A hatóságok 2019-től, az első bírósági tárgyalástól kezdve mint "szökésben lévő személyt" kezelik.

Csehországban nem ez az első eset, hogy a bíróságok rendkívül súlyos börtönbüntetést szabnak ki a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán folytatott aktív harci tevékenységért. Martin Kantor volt hivatásos katona 20 évet, míg a fehérorosz származású Aljakszej Fagyejev 21 évet kapott. Ők szintén szökésben vannak.

Cseh állampolgárok a hatályos szabályok szerint csak konkrét, személyre szóló államfői engedéllyel csatlakozhatnak külföldi hadseregekhez. Eddig mintegy 160 cseh állampolgár kapott engedélyt, hogy belépjen az ukrán hadseregbe. A cseh védelmi tárcához beérkezett kérvények száma már meghaladja a háromszázat - írja a prágai sajtó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!