Ukrajnai háború - Ukrán kormányfő: az oroszok több mint 150 súlyos szabálysértést követtek el a zaporizzsjai atomerőműben

Külföld, 2024.03.06

Több mint 150 durva szabálysértést jegyeztek fel a zaporizzsjai atomerőműben azóta, hogy az orosz csapatok két éve megszállták a nukleáris létesítményt - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kormány szerdai ülésén.

"Két évvel ezelőtt fegyveres orosz katonák - a nemzetközi jog minden normájával szembe menve -, elfoglalták a zaporizzsjai atomerőművet" - jegyezte meg a kormányfő, a történelemben példátlan esetnek nevezve ezt, amely szavai szerint "az összeomlás szélére sodorta a kontinenst". "Azóta több mint 150 durva szabálysértést jegyeztek fel a működtetésében, amelyek mindegyike végzetes lehetett volna" - hangsúlyozta Smihal. Leszögezte, hogy a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban az ukrán állami hatóságok egyértelmű és érthető álláspontot képviselnek: kemény szankciókat követelnek Oroszországgal szemben, valamint élnek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és az ENSZ minden lehetséges eszközével, hogy minél hamarabb visszakerüljön ukrán ellenőrzés alá az erőmű.

Az ukrán atomerőműveket - köztük a zaporozzsjait - üzemeltető Enerhoatom ukrán vállalat a héten hozta nyilvánosságra, hogy már egyetlen alkalmazottja sem maradt a zaporizzsjai nukleáris létesítményben, holott az év elején még 360 vállalati alkalmazott dolgozott ott, a megszállás előtt pedig csaknem kilencezren. A vállalat kiemelte, hogy jelenleg orosz személyzet tartózkodik az atomerőműben, akik viszont nem tudják megbízhatóan üzemeltetni a létesítményt. "A zaporizzsjai atomerőmű energiablokkjait olyan tervek alapján korszerűsítették, amelyek jelentősen eltérnek az oroszokéitól, és az ukrán jogszabályoknak megfelelő engedéllyel nem rendelkező orosz személyzet nem tudja megbízhatóan üzemeltetni ezeket a reaktorokat" - figyelmeztetett az Enerhoatom.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára Facebook-bejegyzésében reagált azon véleményekre, amelyek szerint Kijevnek kompromisszumokat kellene kötnie Moszkvával a háború befejezése érdekében. A tisztségviselő leszögezte, hogy soha senki nem fogja megbocsátani az orosz háborús bűnösöknek ártatlan ukrán gyerekek halálát, és a háború befejezéséről szóló beszédnek az összes ukrán terület visszaadásán és az agresszor Oroszország megbüntetésén kell alapulnia. Hangsúlyozta azt is, hogy Ukrajna területi integritásának helyreállítása ukrán részről "feltétel nélküli és vitathatatlan abszolútum", ez a feltétele annak, hogy tárgyalás induljon a háború befejezéséről. Elismerte, hogy a fronton nehéz a helyzet, és az ukránok valóban belefáradtak a háborúba, viszont ha az ukránoknak a fáradtság és a rabszolgaság között kell választaniuk, akkor mindig a szabadságot választják, és küzdenek ameddig csak szükséges. Danyilov kijelentette, hogy Oroszország nem tudja belülről demoralizálni és kettészakítani Ukrajnát.

Az ukrán hírszerzés szerdán hozta nyilvánosságra a Telegramon, hogy adataik alapján az előző nap elsüllyesztett orosz járőrhajó legénységéből legalább heten meghaltak és 27-en megsérültek.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 420 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett 21 orosz harckocsit, 50 tüzérségi rendszert és 58 drónt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!