Ukrán miniszterelnök: Ukrajna és Szlovákia pragmatikus kapcsolatokra fog törekedni

Külföld, 2024.01.24

Az ukrán és a szlovák kormány a nézetkülönbségek ellenére mindkét ország számára előnyös új, pragmatikus politikát akar folytatni - mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Robert Fico szlovák kormányfővel szerdán Ungváron tartott találkozóján a szlovák közszolgálati hírügynökség (TASR) jelentése szerint.

Robert Fico arról biztosította ukrán hivatali partnerét, hogy Szlovákia támogatja Ukrajnának az európai uniós tagság elérését célzó törekvéseit. A szlovák miniszterelnök még a találkozót megelőzően kijelentette: Pozsony tiszteletben tartja Kijev ez irányú igyekezetét, ugyanakkor elvárja a csatlakozás feltételeinek teljesítését.

Pozsony nem fogja megvétózni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós európai uniós segélycsomagot és azt sem, hogy Ukrajna szlovákiai vállalatoktól fegyvert vásároljon - közölte a szlovák miniszterelnök, aki ugyanakkor még a találkozó előtt rámutatott: Szlovákia nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának, és nem támogatja az ország NATO-tagságát.

Denisz Smihal a találkozót követően közzétett videójában annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint a találkozó nem az utolsó volt, valamint "új fejezetet nyit", és a továbbiakban pragmatikusan fejlődnek majd a két ország kapcsolatai.

Robert Fico szlovákiai látogatásra hívta meg Denisz Smihalt, és ezzel összefüggésben azt mondta: sok olyan téma van, amelyről beszélni lehet. "Vannak olyan kérdések, amelyekről különböznek a nézeteink, de ilyen a politikai élet" - mondta Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök a szerdai találkozót követően közzétett videójában azt mondta: a nézetkülönbségek ellenére baráti és konstruktív beszélgetést folytatott ukrán hivatali partnerével. Elmondta: a találkozón rámutatott, hogy nem hisz az orosz-ukrán konfliktus katonai megoldásában, és Szlovákia minden béketervet támogat. Hozzátette: a találkozón eltérő nézeteket fogalmaztak meg Ukrajna NATO-tagságot célzó törekvései tekintetében, és azzal kapcsolatban is, hogy az Egyesült Államok milyen befolyást gyakorol az ukrajnai politikára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!