TV műsor

Ukrán oktatási törvény - Egy ukrán párt kárpátaljai szervezete is elítélte a jogszabályt

Külföld, 2017.09.11

Elítélte a nemzetiségek javaslatait figyelmen kívül hagyó új ukrán oktatási törvény elfogadását a Szpravedliviszty (Igazságosság) párt Kárpátalja megyei szervezete.

Volodimir Csubirko, a Szpravedliviszty párt Kárpátalja megyei szervezetének vezetője, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) volt elnöke Facebook-oldalán hétfőn tette közzé a pártszervezet nyilatkozatát, amelyben - az ukrán pártok közül eddig egyedüliként - elítélte hogy a Legfelsőbb Tanács 2017. szeptember 5-én az ukrajnai nemzetiségek, így a Kárpátalján élő kisebbségek képviselőinek javaslatait figyelmen kívül hagyva fogadta el az oktatási törvényt.

"Úgy véljük, ezzel megsértették a nemzetiségi kisebbségek alkotmányos jogait, a világ országaiban elfogadott gyakorlattól eltérően nem bocsátották társadalmi vitára egy ilyen fontos konceptuális jogszabály tervezetét, megsértettek számos, Ukrajna és a szomszédos államok közötti megállapodást. Ennek kapcsán az egyes európai uniós tagországokhoz és az EU egészéhez fűződő viszony jelentős romlására számítunk" - olvasható a dokumentumban.

A Valentin Nalivajcsenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) korábbi elnöke által vezetett ellenzéki párt kárpátaljai szervezete szerint "a meggondolatlan törvényalkotási kezdeményezés felelőssége a Legfelsőbb Tanácsra és Petro Porosenko elnökre hárul, ha aláírja a törvényt". "Felszólítjuk az ukrán államhatalmat, vizsgálja felül döntését, konzultáljon, és nyíltan vitassa meg a kérdést az ukrán közvéleménnyel, valamint a nemzetiségi kisebbségek képviselőivel, vegye figyelembe a javaslataikat, térjen vissza az alkotmányos mederbe, és tartsa be az európai elveket és gyakorlatot az ukrán állam számára ilyen fontos kérdések megoldása során" - zárul az ukrán párt Kárpátalja megyei szervezetének nyilatkozata.

A Kárpátalja megyei tanács csütörtökön soron kívüli ülést tart, amelynek napirendjén egyetlen pontként a Legfelsőbb Tanács által a múlt héten elfogadott oktatási törvény nemzetiségi kisebbségekre nézve diszkriminatív 7. cikkelyének megvitatása szerepel.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!