Legfrissebb

Még több...


TV műsor

Ukrán oktatási törvény - Hrojszman utasította minisztereit, magyarázzák el a törvényt az EU-országok nagyköveteknek

Külföld, 2017.09.12

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök utasította az oktatási és a külügyminisztert, hogy találkozzanak az európai uniós tagállamok Kijevben akkreditált nagyköveteivel, és magyarázzák el nekik a parlament által elfogadott és külföldön komoly tiltakozásokat kiváltó új oktatási törvény részleteit - közölte a 112 Ukrajina ukrán hírtelevízió.

A hírtévé tudósítása szerint ezt maga a kormányfő jelentette be egy keddi sajtótájékoztatóján, amelyet egy autóút felújítási munkálatainak megtekintésekor tartott.

Hrjoszman leszögezte, hogy Ukrajna "rendkívül toleráns ország, amely teljességgel elkötelezett a demokratikus értékek iránt". Szerinte a törvényben foglaltakkal Ukrajna teljesíti nemzetközi kötelezettségeit a nemzetiségi kisebbségek anyanyelvhasználatának biztosítására vonatkozóan.

"Nem kevésbé fontos ugyanakkor az az álláspont, hogy van egy állami státusú anyanyelvünk, és ennek használatát az ország egész területén be kell vezetnünk. Az oktatási törvény lehetővé teszi, hogy biztosítsuk a nemzeti kisebbségek számára a nyelvhasználatot, és egyúttal új lehetőségeket biztosítsunk anyanyelvünk fejlesztésére" - fejtette ki a miniszterelnök. Kijelentette, hogy a vita rendeződni fog.

Az ukrán parlament múlt kedd esti ülésén fogadta el a módosított oktatási törvényt, amely jelentős új változásokat hoz a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatásában.

Az oktatási rendszer átfogó megreformálását célzó jogszabálynak a kisebbségi nyelvű oktatást érintő részei váltottak ki tiltakozásokat belföldön, de az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország is kifejezésre juttatta nemtetszését.

A módosított törvény szakértők és politikusok értelmezése szerint egy hároméves türelmi időszak letelte után már csak az óvodákban és az általános iskolák első négy osztályában engedélyezné az anyanyelvi oktatást a nemzetiségi oktatási intézményekben, a felsőbb osztályokban viszont már át kellene térniük a tantárgyak ukrán nyelvű tanítására. A jogszabály pusztán egy nehezen értelmezhető lehetőséget hagy bizonyos tárgyak kisebbségi nyelven történő oktatásának folytatására a felsőbb osztályokban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy a törvény súlyosan sérti a kárpátaljai magyar kisebbség jogait. A miniszter múlt vasárnap bekérette a minisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét, hogy személyesen is tájékoztassa: "szégyennek és gyalázatnak" tartja az ukrán oktatási törvény módosítását.

Utasításba adta továbbá, hogy a magyar diplomácia semmilyen nemzetközi szervezetben nem támogathat egyetlen ukrán kezdeményezést sem, és Magyarország nem támogat semmilyen, Ukrajna számára fontos döntést. Ezenfelül Magyarország az ENSZ, az EBESZ és az Európai Unió minden fórumán felveti az ukrán törvénymódosítás ügyét, és meggátolja az Ukrajna számára fontos ügyek magvalósítását.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!