Ukrán válság - Zeman szerint Ukrajnának semlegesnek kellene maradnia

Külföld, 2014.11.25

A cseh államfő úgy véli, hogy Ukrajnának nem szabadna belépnie a NATO-ba, hanem Finnország példájára semlegesnek kellene maradnia. Milos Zeman erről kedden a kazahsztáni Asztanában beszélt, ahol Nurszultan Nazarbajev kazah elnök meghívására hétfő óta hivatalos látogatáson tartózkodik - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.

A cseh és a litván külügyminiszter úgy vélik: Ukrajna független állam, és nem másnak kell megmondania, hogyan alakítsa jövőjét. Zeman Asztanában egy cseh újságíró kérdésére válaszolt, aki azt firtatta, egyetért-e Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Ukrajna NATO-tagságát ellenző véleményével. "Én ezzel a véleménnyel teljesen egyetértek" - jelentette ki Zeman. Steinmeier a Spiegel Online-ban megjelent hét végi interjújában elutasította Ukrajna NATO-tagságát. "Ukrajna és a NATO partneri kapcsolatát elképzelhetőnek tartom, de (Ukrajna) tagságát nem" - szögezte le a német külügyminiszter. Kifejtette: Ukrajna gazdasági és politikai modernizációja "többgenerációs projekt", és ilyen értelemben nincs értelme Ukrajna NATO illetve EU-tagságáról spekulálni. Ukrajna az ország hatályos alkotmánya szerint semleges állam, tagsága katonai szövetségben megengedhetetlen. A legutóbbi választások után létrejött új kormánykoalíció viszont a NATO-tagságot célként kívánja kitűzni. Petro Porosenko ukrán államfő vasárnap azt mondta, hogy az ország NATO-hoz fűződő viszonyáról csakis az ukrán nép dönthet népszavazáson. "Ami Ukrajnát illeti változatlanul azt az álláspontot képviselem, hogy (távlatilag is) semlegessé kellene válnia, úgymond finnlandizálódnia kellene" - szögezte le a cseh államfő.

"Nem gondolom, hogy nekünk kellene tanácsot adnunk például Ukrajnának, milyen úton menjen. Az útról nekik (ukránoknak) kell önállóan dönteniük. Ez Ukrajna állampolgárainak ügye" - reagált Zeman kijelentésére Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, miután kedden Prágában Linas Atanas Linkevicius litván kollégájával tárgyalt.

"Határozottan nem nekünk kell megmondanunk, mit tegyenek" - hangsúlyozta a litván diplomácia vezetője. Megerősítette, hogy Litvánia és Ukrajna hétfőn szerződést írtak alá az Ukrajnának nyújtandó litván katonai segítségről. Arra az újságírói kérdésre, hogy konkrétan mit is tartalmaz a szerződés, Linkevicius nem volt hajlandó válaszolni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!