Uniós biztos: a kétoldalú migrációs megállapodásnak köszönhetően nagymértékben csökkent a tunéziai illegális migránsok száma

Külföld, 2024.01.25

Az EU és Tunézia között létrejött kétoldalú megállapodásnak köszönhetően október óta 80-90 százalékkal csökkent az Európába érkező illegális tunéziai bevándorlók száma - közölte Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos csütörtökön Brüsszelben.

Az uniós tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására érkezve a biztos elmondta: az ENSZ menekültügyi hivatala és a Nemzetközi Migrációs Szervezet sokkal nagyobb mértékben van jelen Tunéziában, a nemzeti bűnüldöző hatóságok pedig sokkal hatékonyabban lépnek fel az embercsempészek ellen. Johansson szerint tavaly év végén az EU történelmi eredményt ért el a migrációs paktum elfogadásával, amelynek végrehajtására fognak összpontosítani most az uniós belga elnökség alatt.

Mint mondta, a tanácskozás során többek között szó lesz a generatív mesterséges intelligencia (MI) szabályozásáról. "Ez nagyon időszerű téma, mert a technológia nagyon gyorsan fejlődik, és rendkívül fontos, hogy elkezdjük megvitatni, hogy a bűnüldözésnek miként kell fellépnie az MI-vel kapcsolatos visszaélések során - hívta fel a figyelmet. Aggodalmát fejezte ki, hogy a mesterséges intelligencia használatával visszaélhetnek a közelgő uniós választások folyamán.

Nicole de Moor belga bevándorlásügyi államtitkár érkezésekor úgy nyilatkozott: az uniós belga elnökség prioritása, hogy végrehajtsa a migrációs paktumot. "Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a megállapodás végrehajtása mellett, azt a politikai egyezményt most hivatalos paktummá kell átalakítani. Keményen dolgozunk az összes jogi szöveg véglegesítésén" - jelentette ki.

Véleménye szerint a végrehajtás közös kihívás az összes tagállam számára, mivel a paktum alapvetően meg fogja változtatni a menekültügy és a migráció kezelésének módját a külső határokon és az EU területein belül is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy előrelátóan kell eltervezni az ukrán menekültek befogadásával kapcsolatos további intézkedéseket. "Sajnos az ukrajnai háborúnak még nincs vége. Az ukrán menekülteket érintő ideiglenes védelmi intézkedések várhatóan 2025 márciusában érnek véget, és ez hamarabb van, mint gondolnánk" - mutatott rá Nicole de Moor államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!