Uniós biztos: az EU elítéli, ha egy vallás nevében fellépnek az LMBTQ-közösségekhez tartozókkal szemben

Külföld, 2023.07.13

Az Európai Unió elítéli az erőszakot, akkor is, ha egy vallás nevében követik el, ahogy azt is elítéli, ha egy vallás nevében lépnek fel az LMBTQ-közösségekhez tartozókkal szemben - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja Strasbourgban csütörtökön.

Az Európai Parlament plenáris ülésének a vallás és a meggyőződés szabadságára vonatkozó uniós iránymutatások 10. évfordulója alkalmából tartott vitán Jourová azt monda: mivel egyre több a feszültség és a megosztottság a világban, az Európa Unió számára kötelező fellépni az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokrácia védelmében az unión belül és kívül egyaránt.

Az uniós bizottság kötelezettséget vállal arra, hogy megvédi a vallás és a meggyőződés szabadságának értékeit, valamint valamennyi vallás képviselőjét és követőjét az erőszak, a megkülönböztetés, a megfélemlítés és a támadásokkal szemben - mondta.

Az Európai Unió minden vallás számára egyenlőséget biztosít, együttműködik a vallási és civil szervezetekkel azért, hogy megvédje a hívők és nemhívők jogait. Biztosítja továbbá mindenki számára, hogy valláshoz tartozhasson, vagy valamilyen meggyőződéssel rendelkezzen - húzta alá.

"Elítéljük az erőszakot akkor is, ha egy vallás nevében követik el, ahogy azt is, ha egy vallás nevében lépnek fel az LMBTQ-közösségekhez tartozókkal szemben" - fogalmazott.

Az EU együttműködik az általános, globális normákat meghatározó ENSZ-szel, figyelemmel kíséri a fejleményeket, és saját kezdeményezések és finanszírozás révén is támogatja a vallásszabadságot - tette hozzá az uniós biztos.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában azt mondta, a szabad vallásgyakorlás elsősorban emberi jogi kérdés. Az uniós döntéshozók többsége sajnos mégsem ismeri el ennek az alapvető jognak a fontosságát az egyének és a társadalom életében - jelentette ki.

A KDNP alelnöke emlékeztetett: a különböző jelentések, a tudományos kutatások, valamint a terepen szerzett tapasztalatok is azt mutatják, hogy ma is példátlan üldöztetés éri a hívő embereket a világban. A világ népességének mintegy 84 százaléka azonosul valamilyen vallási közösséggel. Eközben 2021 óta a világ 40 országában öltek meg vagy raboltak el embereket hitük miatt. Ki kell mondanunk: a világ legüldözöttebb vallása ma a kereszténység. Az elmúlt év során nemzetközi felmérések szerint 5621 keresztényt öltek meg hitük megvallása miatt, a gyilkosságok 90 százaléka Nigériában történt - tájékoztatott.

A néppárti politikus szerint az EU súlyos hitelességi problémával küzd: "a vallásszabadság védelme a drámai helyzet ellenére még mindig nem része teljesen az uniós külkapcsolatoknak". A fokozódó üldöztetés ellenére az Európai Bizottság például három évig habozott az unión kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízott kinevezésével - emlékeztetett.

A kereszténydemokrata EP-képviselő hangsúlyozta: valódi mérföldkövekre van szükség az EU-ban és az unión kívüli országokban működő vallási közösségekkel folytatott párbeszédben. Noha a jogi keret adott, valójában semmilyen tartalmi eszmecsere nem zajlik az érdemi uniós döntések meghozatala előtt.

"A világszerte növekvő vallási intolerancia elleni közös fellépés ugyanakkor nem tűr további halasztást" - tette hozzá felszólalásában Hölvényi György.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!