Uniós tanács: a tőke szabad áramlása érdekében a tőkepiaci unió elmélyítésére van szükség

Külföld, 2019.12.05

A tőke szabad áramlása érdekében, és hogy a pénzügyi ágazatban rendelkezésre álló pénzügyi termékekhez és szolgáltatásokhoz könnyedén hozzá lehessen jutni, fontos a tőkepiaci unió projektjének folytatása és további elmélyítése - közölte az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) csütörtökön elfogadott nyilatkozatában.

A nyilatkozat szerint az Európai Unió közel jár 2015-ben kidolgozott cselekvési terv megvalósításához. Az előirányzott jogalkotási reformokat csaknem kivétel nélkül elfogadták, megerősítve ezzel mind az unió finanszírozási képességét, mind pedig pénzügyi stabilitását.

Annak azonban, hogy a tőke áramlása teljesen zökkenőmentessé váljon, és a pénzügyi ágazatban rendelkezésre álló pénzügyi termékekhez és szolgáltatásokhoz könnyedén hozzá lehessen jutni, még vannak bizonyos szabályozási és egyéb jellegű akadályai. A tanács ezért fontosnak tartja a tőkepiaci unió projektjének folytatását és további elmélyítését - írták.

Ennek érdekében a tanács öt kiemelt célt határozott meg a tőkepiaci unió elmélyítése érdekében. Ezek között szerepel az uniós vállalkozások és különösen a kkv-k finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása, a határokon átnyúló tőkeáramlás növekedését gátló strukturális és jogi akadályok felszámolása, valamint ösztönzés biztosítása a megtakarítások megfelelő tájékozódás alapján történő lakossági befektetéséhez és az ez előtt álló akadályok megszüntetése. Továbbá a fenntartható gazdaságra való áttérés támogatása, a technológiai fejlődés és a digitalizáció hasznosítása, valamint a világpiaci versenyképesség erősítése.

Mindezen átfogó elvek alapján a tanács felkérte az uniós bizottságot, hogy a további részleteket is tartalmazó jegyzék alapján vizsgálja meg és értékelje azokat a lehetséges intézkedéseket és tevékenységeket, amelyek elősegíthetik a célok gyakorlati megvalósítását.

Az Európai Unió tőkepiaci unió elnevezésű kezdeményezése az uniós tagállamok tőkepiacainak elmélyítésére és további integrálására irányul. Olyan eszközt jelent a vállalkozások finanszírozási forrásainak diverzifikálása szempontjából, amely az állampolgárok szélesebb köre - többek között a lakossági befektetők - számára is megfelelő új befektetési lehetőségeket képes teremteni, tekintettel az alacsony kamatok teremtette környezetre és az idősödő népesség szükségleteire is. A magánfinanszírozási csatornák révén elősegíti a gazdasági sokkhatások hatékonyabb tompítását, támogatja az euró nemzetközi szerepét, és elősegíti a zöld átalakuláshoz szükséges magánfinanszírozási források célba juttatását.

A tőkepiaci unió a bankunióval együttesen elősegítheti a határokon átnyúló tőkeáramlások megélénkítését, és ezáltal az uniós gazdaság megerősítését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!