Uniós biztos: Ukrajna vállalta az emberi jogoknak, így a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartását

Külföld, 2017.02.08

Ukrajna az oktatási rendszerre is kiterjedő reformintézkedései megvalósításának folyamata során vállalta, hogy alkotmányos keretével és nemzetközi kötelezettségeivel összhangban biztosítani fogja az emberi jogoknak, így a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartását - közölte Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos a Fidesz-KDNP EP-képviselőinek küldött válaszlevelében szerdán.

Az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) szoros figyelemmel kísérik Ukrajna nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését. A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait, ideértve a nyelvhasználathoz és az oktatáshoz fűződő jogaikat is, az emberi jogi párbeszéd és a Társulási Tanács keretében is megtárgyalták - közölte levelében a biztos.

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Fidesz-KDNP EP-képviselői és a határon túli magyar képviselők az ukrajnai nemzeti kisebbségek oktatási és nyelvhasználati jogainak szűkítésére hívták fel az Európai Bizottság figyelmét. A politikusok levelükben a bizottság segítségét kérték a negatív és diszkriminációt okozó módosítások visszafordítása érdekében.

Johannes Hahn a válaszlevélben utalt arra: Ukrajna 2014 óta átfogó és ambiciózus reformprogramot hajt végre, amely az oktatási rendszerre is kiterjed.

Tájékoztatott arról: az ukrán Oktatási Minisztérium munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata annak biztosítása, hogy az ukrán nyelv mint államnyelv előtérbe helyezése együtt járjon a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek azon jogának biztosításával, hogy anyanyelvükön tanulhassanak az oktatási rendszerben. Ukrajna vállalta ennek biztosítását - hangsúlyozta Hahn.

Bocskor Andrea véleménye szerint az Európai Bizottságnak komolyabban kellene venni a felvetett problémát, mivel veszélyben van a jelenleg érvényes, a kisebbségek nyelvhasználati jogát is biztosító nyelvtörvény.

Kijelentette: az Európai Uniónak egy stabil és erős Ukrajnára van szüksége, ezért az uniós politikusoknak a konfliktushelyzetek elsimítására, valamint a szélsőséges nézetek és a populizmus megakadályozására kell ösztönöznie az ukrán politikai élet szereplőit. Reményét fejezte ki, hogy az európai jó gyakorlatok példája eljut Ukrajnába és sikerül elérni, hogy a kisebbségi nyelvekre ne veszélyforrásként tekintsenek és ne lehetetlenítsék el azokat az oktatás és a civil szféra területén.

"Az államnyelv megtanulását nem lehet erőszakos eszközökkel elősegíteni, csak megfelelő módszerekkel, motivációval és a jó példák átadásával" - fogalmazott a kárpátaljai képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!