Uniós és kétoldalú igazságügyi kérdésekről tárgyalt Londonban Berke Barna

Külföld, 2015.02.26

Kétoldalú és európai uniós igazságügyi kérdésekről tárgyalt Londonban Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium európai és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára.

Megbeszélései után csütörtökön az MTI-nek elmondta: Shailesh Varával, a brit igazságügyi tárca EU-ügyekért és kétoldalú igazságügyi együttműködésért felelős parlamenti államtitkárával egyebek mellett az EU adatvédelmi szabályozási tervezetéről és a tőkepiaci unióról szóló távlatos jogalkotási tervekről tárgyalt.

A kétoldalú bűnügyi jogsegély-együttműködés kérdései között szóba kerültek az európai elfogató parancs alkalmazásában tapasztalható tagállami eltérések. Berke Barna brit tárgyalópartnerének felvetette: az elfogató parancs teljesítéséhez a brit hatóságok sokszor olyan többletinformációkat igényelnek Magyarországtól, amilyeneket az európai szabályozás szerint nem lenne szükséges átadni.

A magyar szakpolitikus kérte az együttműködés javítását olyan esetekben is, amikor Magyarország bűncselekmények gyanúsítottjainak átadását kéri. Többször előfordult ugyanis, hogy a brit hatóságok, például a magyarországi börtönviszonyokra hivatkozva, nem adtak át gyanúsítottakat.

Berke Barna találkozott Lord Boswellel, a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza EU-ügyi bizottságának elnökével is. A magyar államtitkár elmondta: Lord Boswell felvetette az Amnesty International, illetve a Human Rights Watch emberi jogi szervezetek Magyarországgal kapcsolatos legutóbbi jelentéseit.

Berke Barna megerősítette tárgyalópartnerének a magyar kormány álláspontját, amely szerint e jelentések több éve lezárt, a legutóbbi alaptörvény-módosításokkal rendezett ügyeket melegítenek fel.

A magyar államtitkár elmondta: a megbeszélésen az EU energiauniós tervével kapcsolatban egyetértés volt arról, hogy az egyes tagállamok konkrét helyzetét figyelembe kell venni e terv részletes kidolgozása során.

Lord Boswell szóba hozta a magyarországi roma lakosság helyzetét is, "nem kritikai éllel, hanem mint olyan kérdést, amelyre folyamatosan figyelni kell" - mondta Berke Barna. Hozzátette: biztosította brit tárgyalópartnerét arról, hogy a magyar kormány ezt a kérdést szem előtt tartja, igyekszik lépéseket tenni az oktatásban és a kulturális integrációban is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!