Ursula von der Leyen: Putyin kudarca nem jelenti automatikusan Ukrajna győzelmét

Külföld, 2023.12.13

Vlagyimir Putyin orosz elnök kudarca nem jelenti automatikusan Ukrajna győzelmét, és ahogy a háború elhúzódik, az Európai Uniónak addig kell támogatnia Ukrajnát, amíg csak szükséges - jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban.

Az elnök az uniós parlamentnek az EU-tagállamok vezetőinek csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóját előkészítő plenáris vitájában elmondta: Ukrajna nemcsak a megszálló ellen, hanem Európáért harcol, és az európai családhoz való csatlakozás Ukrajna végső győzelmét jelenti majd.

Kifejtette, úgy látja, Ukrajna nagy lépéseket tett a csatlakozáshoz vezető reformok elfogadása érdekében.

"A kijevi parlament most hagyott jóvá két korrupcióellenes törvényt a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal személyzetéről és a vagyonnyilatkozatról, valamint elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló módosított törvényt is, amely a Velencei Bizottság fennmaradó ajánlását tartalmazza. Ez a törvény lehetővé teszi a kisebbségi nyelvek nagyobb mértékű használatát az iskolákban, a könyvkiadásban és a nyilvános rendezvényeken. A nemzeti kisebbségi csoportok máris pozitívan reagáltak erre a törvényre, és a mi első értékelésünk is pozitív" - taglalta Von der Leyen.

A bizottság elnöke szerint ha ezeket az intézkedéseket hatékonyan végrehajtják, akkor már a legtöbbet teljesítették a csatlakozáshoz szükséges reformfeltételekből.

"Ukrajna kemény munkával bizonyítja, hogy mennyire fontosak számára az unió értékei, így nekünk is hasonlóan kell cselekednünk" - jelentette ki.

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában rámutatott: a csatlakozási tárgyalások megkezdése kérdésében ma nincs egység a tagállamok között. "Ilyen súlyú döntést csak megfelelő előkészítés után szabad meghozni, nem politikai nyomásra. Egy Ukrajna-méretű és gazdasági-politikai helyzetű állam csatlakozása komoly következményekkel járna az unió egészére és a tagállamok gazdaságaira nézve" - hívta fel a figyelmet.

A képviselő szerint a bővítéspolitikának objektív, egységes feltételrendszeren és teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia, és Ukrajna az Európai Bizottság által szabott minimumfeltételeket sem teljesíti - köztük a nemzeti kisebbségek jogainak garantálását. "Ukrajna nem áll készen a tárgyalások megkezdésére. A nyugat-balkáni országok esetében évek óta ezért nincs előrelépés a bővítésben. Nincs helye a kettős mércének" - szögezte le.

Mint mondta, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács küldhet pozitív jelzéseket Ukrajnának, de azoknak nem szabadna a csatlakozási tárgyalások elkezdésének irányába mutatnia. Gál Kinga úgy vélte, hogy egy pusztán politikai nyomásra meghozott, elhamarkodott döntés az uniós polgárok véleményének megkérdezése nélkül, csak tovább rombolná az EU egységét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!