Vádemelés nélkül lezárták a francia költségvetési miniszter ellen nemi erőszak miatti feljelentés nyomán indult vizsgálatot

Külföld, 2018.02.16

Vádemelés nélkül lezárta a párizsi ügyészség pénteken a Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter ellen nemi erőszak miatti feljelentés nyomán indult vizsgálatot.

A tárcavezető a panaszos ellen rágalmazás miatt tett feljelentését nem vonja vissza.

Az ügyben már egyszer elindított vizsgálatot bűncselekmény hiányában tavaly júliusban vádemelés nélkül lezárták, miután a panaszos akkor nem jelent meg a nyomozók idézésére. A 2009-es eset miatti feljelentés az után érkezett, hogy Gérald Darmanint kinevezték miniszternek. A 35 éves politikus júniusban rágalmazás miatt feljelentette a panaszost, aki azt állította: a korábban a jobbközép Köztársaságiak elődpártjában, az UMP-ben politizáló Darmain megerőszakolta, amikor jogi segítségért fordult hozzá.

"A nyomozás megállapította, hogy nem bizonyítható a beleegyezés hiánya a panaszos részéről, és nem tudni semmilyen ellenvetésről, fenyegetésről, meglepetésről vagy bármilyen más erőszakról" - közölte az ügyészség.

A tárcavezető, akit hétfőn hallgatott ki az ügyészség, üdvözölte a döntést.

"A rágalmazás kezdete óta mindig azt mondtam, hogy bízom az igazságszolgáltatásban" - hangsúlyozta Darmanin.

Elodie Tuaillon-Hibon, a panaszos ügyvédje azt mondta, hogy "nem hagyja ennyiben az ügyet, mert vitatható, hogy ne lehetne a beleegyezés hiányát bizonyítani".

A nőnek lehetőség van vizsgálóbíró kijelölését kérni az ügyészi döntés felülbírálására.

A panaszos, a jelenleg 46 éves Sophie Patterson Spatz 2009-ben azért fordult a jobbközép párt jogi osztályának munkatársaként tevékenykedő fiatal politikushoz, hogy járjon közbe az ellene 2004-ben hozott ítélet semmissé nyilvánításában. A nőt azért ítélték el, mert megzsarolta és telefonon zaklatta a volt barátját. A nő azt állítja, hogy Darmanin szexuális szolgáltatásokért cserébe segítséget ígért neki.

A költségvetési minisztert eddig támogatásáról biztosította a kormány és Emmanuel Macron államfő, de korábbi pártja, a Köztársaságiak és feminista szervezetek is lemondásra szólították fel.

Kedden egy újabb feljelentés is érkezett ellene gyengeséggel való visszaélés gyanúja miatt.

Az észak-franciaországi Tourcoing - amelynek Darmanin 2014 és 2017 a polgármestere volt - egyik lakosa azzal vádolja, hogy szexuális szolgáltatásokért cserébe lakást ígért neki a volt városvezető. A nőt a héten kihallgatták a nyomozók. A párizsi ügyészség pénteken jelezte, hogy ez utóbbi ügyben még tart a vizsgálat.

Edouard Philippe miniszterelnök az újabb feljelentést követően szerdán azt kérte, hogy mindenki ugyanúgy tartsa tiszteletben a panaszos szavahihetőségét, mint a miniszter esetében a ártatlanság vélelmét, s megerősítette, hogy a hírbe került kormánytagok addig a helyükön maradhatnak, amíg nem emel ellenük vádat az ügyészség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!