Váratlan ütemben romlik a brit termelőágazatok teljesítménye

Külföld, 2017.07.07

Váratlan ütemben romlott a brit gazdaság termelőágazatainak teljesítménye az elmúlt hónapokban, és a kilátásokat az ingatlanárak visszaesése is terheli.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki adatismertetése szerint a feldolgozóipar bruttó kibocsátási értéke a májussal zárult három hónapban 1,1 százalékkal csökkent a februárban véget ért előző három hónap teljesítményéhez képest.

Az ONS hangsúlyozza, hogy két éve nem esett vissza ilyen mértékben a háromhavi összevetésű mozgó termelési index.

A brit gyáripar termelése májusban 0,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. Az előzetes elemzői konszenzus 0,5 százalékos havi növekedést valószínűsített.

Az építőipar teljesítménye májusban havi és háromhavi összehasonlításban egyaránt 1,2 százalékkal csökkent.

A legnagyobb brit ingatlanhitelező hálózat, a Halifax pénteki adatai szerint júniusban átlagosan 1 százalékkal csökkentek a brit lakóingatlan-árak havi összevetésben. A lakásárak visszaesése harmadik hónapja tart. Ilyen hosszú folyamatos ingatlanár-csökkenésre 2012 vége óta nem volt példa Nagy-Britanniában.

A Halifax adatai szerint júniusban éves összevetésben 2,6 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak; ez négy éve a leglassabb éves növekedési ütem.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics a pénteki aktivitási adatsorokat kommentáló helyzetértékelésében kiemelte: számításai szerint a termelő és az építőipari szektorok a brit hazai össztermék (GDP) második negyedévi növekedéséből 0,1 százalékpontot faraghattak le.

A Capital Economics jelenlegi előrejelzése 0,4 százalékos negyedéves GDP-növekedést valószínűsít a második negyedévre, de a cég londoni elemzői az új adatokhoz fűzött pénteki kommentárjukban elismerték, hogy ezt a prognózist lefelé ható kockázatok terhelik.

Más nagy londoni házak várakozása szerint a brit gazdaság növekedési ütemét a múlt havi választások után kialakult politikai bizonytalanság hosszabb távon is jelentősen lassítja.

A június 8-án tartott választásokon a kormányzó Konzervatív Párt elvesztette abszolút többségét az alsóházban, és külső támogatásra szorul törvényjavaslatainak elfogadtatásához.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) új, felülvizsgált előrejelzése szerint a brit hazai össztermék az idén 1,3 százalékkal, jövőre 1,2 százalékkal növekszik. A ház mindkét évre egyaránt 0,4 százalékponttal csökkentette növekedési prognózisát.

A YouGov brit közvélemény- és piackutató cégcsoport és a CEBR minap ismertetett új közös felmérése kimutatta azt is, hogy az általános fogyasztói bizalmi index a választások előtti 109,1-ről 105,2-re csökkent. A skálán a 100-as szint jelenti a semleges középértéket.

Ez összeomlásszerű visszaesés, mivel a YouGov/CEBR-index többhónapos időtávlatokon belül is tipikusan néhány tizedponttal változik.

Douglas McWilliams, a CEBR alelnöke a felméréshez fűzött kommentárjában kifejtette: a ház megítélése szerint csak az erőteljes külkereskedelem miatt lesz elkerülhető a recesszió a brit gazdaságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!