Várhelyi Olivér reméli, hogy a következő Európai Bizottság megbízatási ideje alatt Szerbia belép az EU-ba

Külföld, 2024.05.13

Reményét fejezte ki hétfőn Belgrádban Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos, hogy a közelgő európai uniós választásokat követően, a következő Európai Bizottság megbízatási ideje alatt Szerbia is csatlakozik az EU-hoz.

A magyar biztos kifejtette: a legnagyobb uniós bővítés huszadik évfordulóján már látszik, hogy mit hozott Közép- és Kelet-Európának az uniós tagság, ezért most minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a következő összetételű Európai Bizottság döntéseket hozhasson a további bővítésről.

Várhelyi Olivér Belgrádban Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel tárgyalt egyebek mellett azokról a lépésekről, amelyek meggyorsíthatják Szerbia csatlakozását.

A szerb elnök a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az uniós csatlakozás jelentős előrelépést jelentene, és előnyökkel járna a szerbiai állampolgárok számára. Egyben köszönetet mondott azért, hogy az EU jelentős anyagi támogatást nyújt a csatlakozásra váró nyugat-balkáni országoknak.

Vucic reményét fejezte ki, hogy az év végéig szinte az összes csatlakozási fejezet megnyílhat Belgrád és Brüsszel között.

Szerbia 2014-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. A 35 tárgyalási fejezetből azonban csak 22-t nyitottak meg eddig, a legutóbbit 2021-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!