Varsó a gabonaügyben a lengyel hozzáállás megértését várja el az ukrán féltől

Külföld, 2023.08.02

A gabonaügyben Varsó a lengyel hozzáállás megértését várja el az ukrán féltől - jelentette ki Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes szerdán, miután az ukrán nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét fogadta.

Jablonski a sajtóértekezletén "nem helyénvalónak és szükségtelennek" nevezte a kijevi tisztségviselők több, közelmúltbeli kijelentését, amelyek, mint mondta, ártanak a jó kétoldalú kapcsolatoknak.

A külügyminiszter-helyettes ezáltal azon ukrán nyilatkozatokra is utalt, amelyek Bartosz Cichocki kijevi lengyel nagykövet előző napi bekéretésére vonatkoztak. Cichocki bekéretésének előzménye, hogy hétfőn Marcin Przydacz, a lengyel elnök külügyi irodavezetője arról beszélt, hogy Varsó meghosszabbíthatja az ukrán mezőgazdasági termékekkel szembeni lengyel behozatali tilalmat, és felszólította Kijevet: mutassa ki háláját Lengyelországnak azért a támogatásért, amelyet Lengyelország nyújtott Ukrajnának az elmúlt hónapokban és években.

Jablonski aláhúzta: Lengyelország jó kapcsolatokat szeretne ápolni Ukrajnával, e téren viszont a kölcsönösség elve alkalmazandó, szükséges "az egymás iránti tisztelet és a nemzeti érdekek megértése".

Lengyelország továbbra is támogatni akarja Ukrajnát, Varsó úgy fogja fel az ukrajnai orosz agressziót, hogy az a lengyel érdekeket is veszélyezteti - hangsúlyozta a miniszterhelyettes. "Egyúttal elvárjuk, hogy az ukrán fél megértse szükségleteinket és hozzáállásunkat" - tette hozzá.

Kifejtette: elsősorban a gabonaügyre, valamint a egykori Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) és az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) által 1943-ban elkövetett volhíniai mészárlás témájának rendezésére gondol.

Jablonski kilátásba helyezte a kétoldalú párbeszéd folytatását.

A lengyel sajtó Volodimir Zelenszkij kedd esti Twitter-bejegyzését idézi, amelyben az ukrán elnök aláhúzta: Kijev "rendkívüli módon megbecsüli Lengyelország történelmi jellegű támogatását" az ukrajnai háború során. "Nem engedjük meg, hogy akármilyen politikai mozzanat elrontsa az ukrán és a lengyel nép közötti kapcsolatokat" - utalt Zelenszkij a diplomáciai csörtére.

Öt közép-európai ország, köztük Lengyelország szeretné elérni, hogy az Európai Uniónak (EU) az Ukrajnából érkező gabonára vonatkozó importtilalmát legalább az év végéig meghosszabbítsák.

A jelenlegi uniós importtilalom a terv szerint szeptember 15-én lejár.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő július végén kijelentette: Varsó nem fogja feloldani az ukrán gabona importjára vonatkozó behozatali tilalmat szeptember 15-én még abban az esetben sem, ha az EU addig nem tud megállapodni a hosszabbításról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!