Vasúti felújításról, gazdasági és diplomáciai kérdésekről tárgyalt Belgrádban Ciprasz

Külföld, 2017.01.31

A gazdasági és diplomáciai kapcsolatok megerősítéséről, a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom és az idegenforgalom növeléséről, valamint a Belgrádot Szalonikivel összekötő vasút felújításáról tárgyalt Belgrádban Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden szerb kollégájával, Aleksandar Vuciccsal.

A két kormányfő a találkozó után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Belgrádot Szalonikivel összekötő vasútvonal felújítása mindkét ország számára jelentős gazdasági kérdés, ez ugyanis összeköthetné Görögországot Magyarországgal is, ami a teherforgalom fejlődéséhez vezetne. Elhangzott, hogy jelenleg Szalonikiből Belgrádon keresztül 49 óra alatt lehet Budapestre jutni, a cél pedig az, hogy 2020-ra a menetidőt 30 óra alá csökkentsék.

Aleksandar Vucic kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi áruforgalom a tavalyi év első tizenegy hónapjában 377 millió eurót tett ki - a decemberi adatok ismeretében ez várhatóan 390 millió euróra növekszik -, ami a szerb miniszterelnök szerint kevésnek számít, így a jövőben törekedni fognak a növelésére. Ezt elsősorban a szerb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjával kívánja megvalósítani Belgrád.

Az idegenforgalmi kapcsolatokról szólva Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy a szerbek első számú turisztikai célpontja Görögország, ám egyre növekszik a Szerbiába látogató görög turisták száma is.

A gazdasági kapcsolatok javítása érdekében kedden szerb-görög üzleti fórumot tartanak Belgrádban, ahová több mint 70 vállalat képviselőjét várják.

Alekszisz Ciprasz aláhúzta, hogy Görögország támogatja Szerbia európai integrációját, mert az Európai Unió érdekeit szolgálja, ha a Balkán fejlődik és stabil marad, a térség stabilitása ugyanis nemcsak a régió, hanem egész Európa számára fontos. Hozzátette, hogy Görögország továbbra sem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, ebben is támogatja Szerbia álláspontját. Görögország annak az öt európai uniós országnak az egyike, amely nem ismeri el Pristina 2008-ban egyoldalúan kikiáltott függetlenségét. Megfogalmazása szerint a Balkán jövőjét a nemzetközi jogra, a párbeszédre, az együttműködésre és a kölcsönös tiszteletre kell építeni, s nem a nemzetközi jog semmibe vételére és tiszteletlenségre. Ezért szükség van Szerbia és Koszovó párbeszédére - tette hozzá.

A találkozón szó volt a migrációs válság kezeléséről is - emelte ki a görög kormányfő. Mint mondta: együttműködésre van szükség a két ország között a válság kezelésében annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a tavalyi évben kialakult súlyos helyzethez hasonlók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!