Veszprém autóbuszokkal segíti a kárpátaljai önkormányzatokat és intézményeket

Külföld, 2023.06.03

Átadták a kárpátaljai kedvezményezetteknek a Veszprém városa által humanitárius segélyként felajánlott 14 darab használt, de jó műszaki állapotú városi autóbuszflotta utolsó, 4 járműből álló tételét.

Az autóbuszok közül egy-egy járművet kapott Ungvár városa, a Viski, valamint a Kőrösmezői Kistérség, illetve a beregszászi Kárpátaljai Magyar Drámai Színház.

Az adomány átadásán Bacskai József ungvári főkonzul emlékeztetett arra, hogy Magyarország, Veszprém városa teljesítette azt a felajánlását, mely szerint városi autóbuszokkal segíti az ukrajnai önkormányzatokat, amelyek buszparkjuk jelentős részét felajánlották a hadsereg igényeinek kielégítésére, ezért sokszor az alapvető szolgáltatásokat sem képesek biztosítani, például a gyerekek iskolába szállítását sem.

Petro Dobromilszkij, a Kárpátaljai Katonai Közigazgatás elnökhelyettese a magyarországi támogatást megköszönve elmondta, hogy a háború kitörésekor 1,2 millió lakosú megye négyszázezer belső menekültet fogadott be, és gondoskodik az ellátásukról, ami jelentősen megterheli a szociális és közlekedési infrastruktúrát. Ezért ezek a járművek komoly segítséget jelentenek a személyszállítási gondok enyhítésében.

Az autóbuszokat felajánló veszprémi önkormányzat nevében Polgári István, a V-Busz Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: örül annak, hogy jó helyre kerülnek a járművek, hiszen fontos szociális feladatokat fognak ellátni. Veszprém más városoknak is példát tud mutatni abban, hogy nem csak hagyományos humanitárius adományokkal, hanem például autóbuszokkal is lehet támogatni ezt a térséget - fogalmazott.

A háború kitörésekor a beregszászi Kárpátaljai Magyar Drámai Színház is átadta a buszát az ukrán hadsereg számára - közölte Sín Edina megbízott igazgató, így az elmúlt másfél évben rendkívül megnehezült a társulat tájolásos előadásainak megszervezése. A szeptemberben induló új évadban 26 előadásra kérték fel a színházat Kárpátalja számos településén, amelyeknek a veszprémi felajánlás révén eleget tudnak tenni.

Veszprém 14 autóbuszt - 12 szóló és 2 csuklós járművet - ajándékozott segélyadományként Ukrajnának a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinálával. A buszok közül öt a háborús károkat szenvedett Csernyihiv, Harkiv és Szumi megyébe került, kilenc pedig Kárpátalján teljesít szolgálatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!