Visszalépett Andrej Danko szlovák elnökjelölt

Külföld, 2024.03.18

Visszalépett a jelöltségtől a hét végén sorra kerülő államfőválasztáson Andrej Danko, a pozsonyi parlament alelnöke, a hárompárti szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, aki ezen döntését pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be hétfőn. Andrej Danko azt is bejelentette: egy másik elnökjelöltnek, Stefan Harabínnak, a legfelsőbb bíróság korábbi elnökének javára lép vissza.

Az SNS elnöke a döntést a választói preferenciák alakulásával, illetve azzal indokolta, hogy ilyen módon szeretné megelőzni a nemzeti-konzervatív erők szétforgácsolódását.

"Már januárban úriemberek módjára megállapodtunk, hogy kettőnk közül a másik azt fogja támogatni, akinek a választások előtti felmérésekben nagyobb lesz a támogatottsága" - idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Andrej Danko szavait, aki döntését Stefan Harabínnal együtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be. Andrej Danko egyúttal felkérte pártja választóit, hogy a szombati voksoláson Stefan Harabínt támogassák.

A szlovák kormánykoalíció másik két pártja, a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány (Smer-SSD) és a Hang (Hlas-SD) Peter Pellegrinit támogatja az elnökválasztáson. Peter Pellegrini a Hlas elnöke, és jelenleg a pozsonyi parlament házelnöki tisztét is betölti.

Andrej Danko korábban többször is kritikus nézeteinek adott hangot Peter Pellegrinivel kapcsolatban, hétfőn pedig egy erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Peter Pellegrini nem tartott igényt az SNS támogatására.

Stefan Harabín, aki békepárti jelöltnek jellemezte magát a hétfői sajtótájékoztatón, megköszönte Andrej Danko támogatását, és kijelentette: amennyiben államfőnek választják, mindent megtesz annak érdekében, hogy geopolitikai szempontból az ország spemleges legyen.

Andrej Danko visszalépését követően a szlovák elnökválasztás szombaton megrendezendő első fordulójában tíz jelöltre lehet majd voksolni, közülük a felmérések leggyakrabban Peter Pellegrini, illetve Ivan Korcok korábbi külügyminiszter továbbjutását valószínűsítik a második fordulóba.

A szlovák államfőválasztáson ezúttal is indul magyar jelölt, Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke személyében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!