Voks 24 - A francia Nemzeti Tömörülés Franciaország "visszaszorulásának" megállítását ígéri

Külföld, 2024.03.03

Franciaország visszatér. Európa újjáéled szlogennel tartotta meg a június 9-i európai parlamenti választások előtti nyitó kampánygyűlését vasárnap a francia Nemzeti Tömörülés (RN) a déli Marseille-ben.

"Franciaország teljes háttérbeszorulását okozzák a vezetőink és az Európai Unió" - mondta Jordan Bardella, a 28 éves pártelnök és listavezető mintegy ötezer aktivista előtt az Olympique Marseille labdarúgócsapat stadionjában tartott beszédében. Ez tükröződik szerinte "Franciaország visszaszorulásában saját hazájában, de Európában és a világban is, az állam szétesésében, az ország széthullásában".

Bardella mindenekelőtt Emmanuel Macron államfőt okolta Franciaország "hanyatlásáért", akit a "nagy kiradírozónak" nevezett.

A nagygyűlést a szuverenista jobboldali párt vezéralakja, korábbi elnökjelöltje és nemzetgyűlési frakcióvezetője, Marine Le Pen nyitotta meg, aki szintén az államfőt bírálta "cinizmusáért", s amiért "azt hiszi, hogy meg tudja találni a politikai üdvösséget olyan háborús pózokban, amelyek ledöbbentik a franciákat", utalva a francia elnök azon kijelentésére, miszerint nem zárható ki, hogy a Nyugat csapatokat küld a háborúban álló Ukrajnába.

Marine Le Pen elmondta: az RN "átgondolt, határozott, nemzeti és népi átmenetet" fog javasolni. Megerősítette, hogy ő is rajta lesz a párt EP-listáján, de az utolsó helyen, "jelképes" jelöltként.

A felméréseket a 2019-es EP-választásokhoz hasonlóan jelenleg is az RN vezeti az elnöki párt, a Reneszánsz előtt a június 9-i szavazás előtt, de jóval nagyobb mértékben, mint öt évvel ezelőtt, amikor is Marine Le Pen pártja a szavazatok 23,3, míg Emmanuel Macron pártja a 22,4 százalékát szerezte meg. Az Odoxa közvélemény-kutató intézet kedden közzétett tanulmánya szerint ha most tartanák a választást, az RN 30 százalékos, a Reneszánsz listája pedig 19 százalékos támogatottságot kapna.

"Nincs más opciónk, mint a győzelem" - hangsúlyozta beszédében Jordan Bardella, aki szerint június 9. a politikai "váltás első napja lesz".

Az RN nyíltan szeretné a kormánnyal szembeni szimbolikus "időközi választássá" is tenni az EP-választásokat, amelyek a 2027-es franciaországi elnökválasztás előtti utolsó mérföldkövet jelenthetik Marine Le Pen negyedik elnökjelöltsége előtt.

A BVA közvélemény-kutató intézet szerint a franciák egyharmada szándékozik az európai választásokon a jelenlegi kormánypolitikával szembeni ellenérzését kifejezni.

A marseille-i nagygyűlésen mutatta be az ellenzéki párt az új szlogenjét is (Franciaország visszatér, Európa újjáéled), amelyet Ronald Reagan néhai amerikai elnöktől kölcsönzött.

Jordan Bardella már csütörtökön bemutatta az RN-nek a közlekedési lámpák színei szerinti "trikolor stratégiáját", amellyel az uniós politikákat osztályozta: zöldet adva azoknak, amelyeket támogat, például az Erasmus-programot, narancsszínnel jelezve azokat, amelyeket új feltételekhez kötne, mint például Schengen esetében, és vörössel jelölve azokat, amelyeket megszüntetne, mint például a bevándorlást. A pártvezető ugyanakkor leszögezte: "nem készül, sem nyilvános, sem titkolt Frexitre", azaz Franciaország kiléptetésére az Európai Unióból, s "nem Európa, hanem az Európai Unió ellen" kampányol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!