Wagner-lázadás - Antony Blinken a G7-külügyminiszterekkel egyeztetett az oroszországi fejleményekről

Külföld, 2023.06.24

Az amerikai külügyminiszter a G7-országok külügyminisztereivel és az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt telefonon az Oroszországban kialakult helyzetről - közölte az amerikai külügyminisztérium szombaton.

Antony Blinken megerősítette, hogy az Egyesült Államok változatlanul támogatja Ukrajnát. Washington szorosan egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a további oroszországi fejleményekről - áll a közleményben.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője előzőleg arról számolt be, hogy Joe Biden elnököt pénteken tájékoztatták az oroszországi fejleményekről, és szorosan nyomon követik a helyzetet. Adam Hodge szintén azt hangoztatta, hogy országa szövetségeseivel és partnereivel egyeztet a Wagner-csoport által okozott orosz belpolitikai bizonytalanságról.

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke lemondta az eredetileg szombaton kezdődő közel-keleti látogatását tekintettel az oroszországi helyzetre - közölte Milley szóvivője.

A sajtóban nyilatkozó amerikai illetékesek arról beszéltek a CNN hírtelevízió szombati tudósítása szerint, hogy a kormányzat januárban már észlelte az orosz belső hatalmi harc jeleit a Wagner-csoport és az orosz kormány között, és azóta folyamatosan gyűjti az információkat és értékeli a képlékeny helyzetet.

A washingtoni Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése arra mutatott rá, hogy ha a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak sikerülne megbuktatnia az orosz hadsereg Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz lojális vezetőit - Szergej Sojgu védelmi minisztert, Valerij Geraszimov vezérkari főnököt - az "helyrehozhatatlan károkat okozna azon a látszaton, hogy Putyin szilárdan kezében tartja hatalmát".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!